Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Εννέα στους 100 ασθενείς προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις!


Το 2013 περίπου 205.000 Έλληνες μολύνθηκαν και με ενδονοσοκομειακό μικρόβιο, παρατείνοντας τη νοσηλεία τους λόγω της λοίμωξης

Πολυμέτωπη μάχη δίνουν γιατροί και ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς δεν
καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνο την ασθένεια, αλλά και τον αστάθμητο παράγοντα των ενδονοσοκομειακών μικροβίων και των λοιμώξεων που αυτά προκαλούν.

Είναι ενδεικτικό ότι το 9% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ελληνικά νοσοκομεία εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη! Με δεδομένο ότι μόνο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύτηκαν το προηγούμενο έτος 2.273.751 άτομα, προκύπτει ότι περί τους 205.000 Έλληνες μολύνθηκαν και με ενδονοσοκομειακό μικρόβιο, παρατείνοντας τη νοσηλεία τους λόγω της λοίμωξης.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καταγράφεται στο σύστημα υγείας της χώρας σημαντική αύξηση στη συχνότητα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων –αύξηση που την φέρνει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής. Η μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών εντός κι εκτός νοσοκομείων, αλλά και η έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ θεωρείται ότι έχουν εκτινάξει τον αριθμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των λοιμώξεων προκαλείται από τρία παθογόνα, acinetobacter, klebsiella και pseudomonas» χαρτογράφησε τους ενδονοσοκομειακούς «εχθρούς»  η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Τζένη Κρεμαστινού, την Τετάρτη στην διάρκεια συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία της διεξαγωγής του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας που διοργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά το διάστημα 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου.

Συναγερμός από την εξάπλωση του στελέχους klebsiella
Στον έλεγχο της διασποράς αυτών των μικροβίων, που απαντώνται πλέον σε όλους τους χώρους των νοσοκομείων, και όχι μόνο στα χειρουργεία όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες του υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και των διοικήσεων των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την κυρία Κρεμαστινού, τα τρία μικρόβια είναι ανθεκτικά σε ποσοστό πάνω από 50% στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως, σύμφωνα με την ίδια, ότι «νέα στελέχη klebsiella (NMD) ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά  ανιχνεύονται τους τελευταίους μήνες σε συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νοσοκομείων στη χώρα».
 
Το γεγονός ότι για πρώτη φορά εφέτος, έπειτα από 10 συναπτά έτη που η Ελλάδα κατείχε την αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών, βρέθηκε στη δεύτερη θέση (στο βάθρο ανέβηκε η Ιταλία) εκτιμάται από τους επιστήμονες ως θετικό στοιχείο, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε καλύτερη έκβαση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το νομοθετικό πλαίσιο που αναθέτει τις διοικήσεις των νοσοκομείων τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Μάλιστα, ο περιορισμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων αποτελεί πλέον στοιχείο αξιολόγησης για τους διοικητές αλλά και για τις μονάδες υγείας.

 Και αυτό διότι κάθε Μονάδα Υγείας υποχρεούται να κοινοποιεί στο υπουργείο Υγείας και να αναρτά στο ΕΣΥnet: α) τη συνολική ετήσια δαπάνη για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και β) τη συνολική ετήσια δαπάνη για τη θεραπεία των νοσοκομειακών λοιμώξεων στους νοσηλευθέντες ασθενείς στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.


http://www.protothema.gr/greece/article/364873/-surroi-krousmaton-loimoxis-sta-ellinika-nosokomeia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου