συνθημάτων και κινήθηκε επιθετικά προς οπαδό της Χάποελ Τελ Αβίβ.
Μετά το τέλος του αγώνα και κατά την αποχώρηση των παικτών της, πολύ κόσμος συνέχισε να βρίζει τον ‘Big Sofo’ ο οποίος είχε μπει στο στόχαστρο από το ξεκίνημα του αγώνα, καθώς έγινε δέκτης ρατσιστικών συνθημάτων.
Ο Σχορτσιανίτης εκτός εαυτού ανέβηκε στις εξέδρες, ωστόσο οι συμπαίκτες του μαζί με τους ανθρώπους του γηπέδου κατάφεραν να τον συγκρατήσουν.
Ο πρόεδρος της Χάποελ Τελ Αβίβ ζητά τώρα από την διοργανώτρια αρχή του ισραηλινού πρωταθλήματος, την τιμωρία του ως το τέλος της σεζόν.
Σε δήλωσή της η Χάποελ Τελ Αβίβ επιτέθηκε στην επίσημη δήλωση της Μακάμπι (που αρνήθηκε ότι ο παίκτης χτύπησε κάποιον) μιλώντας για «ένα μάτσο ψέματα» και συνέχισε : «Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από ένα κλαμπ του οποίου ο αρχηγός αποκαλεί αντίπαλους παίκτες “Ναζί” και τους εύχεται καρκίνο του εγκεφάλου».
Το 2012, ο αρχηγός της Μακάμπι, GuyPnini καταράστηκε τον Σουηδό-ισραηλινό παίκτη της Χάποελ Τελ Αβίβ JonathanSkjöldebrand, χαρακτηρίζοντάς τον «Γερμανικό ναζιστικό κάθαρμα» και «σκουπίδι». Η αρχηγία αφαιρέθηκε από τον Pnini με συνοπτικές διαδικασίες, έμεινε έξω από μια σειρά από παιχνίδια, του επιβλήθηκε σοβαρό πρόστιμο και υποχρεώθηκε σε 20 ώρες κοινωφελούς εργασίας, σε ένα ίδρυμα που βοηθά τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
Πριν ένα μήνα, ένας Ισραηλινός δήμαρχος ανέφερε τους μαύρους μπασκετμπολίστες που παίζουν σε τοπικές ομάδες "negro" (ή ‘niggers’ σύμφωνα με άλλες πηγές. Φυσικά οι λέξεις είναι στα αγγλικά. Στα εβραϊκά η λέξη είναι "kushi"). Η ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet ανέφερε τα λόγια του Motti Sasson, Δημάρχου του Χολόν, ενός προαστίου του Τελ Αβίβ.
Κληθείς σε ένα συνέδριο για τον αθλητισμό σε ένα ισραηλινό πανεπιστήμιο, ο δήμαρχος είπε τα εξής: «Θέλω να βλέπω ισραηλινούς παίκτες». Και πρόσθεσε : «Δεν θέλω να βλέπω αλλοδαπούς. Θέλω να βλέπω ισραηλινούς παίκτες». Αλλά την τη διαμάχη προκάλεσε ο δήμαρχος όταν δήλωσε : «Αν θέλετε να βλέπετε νέγρους, έχετε το ΝΒΑ».
Αργότερα σε παρατηρήσεις στην ιστοσελίδα Ynet σχετικά με τις δηλώσεις αυτές, ο δήμαρχος ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι ήταν ένα λάθος η επιλογή των λέξεων. «Η επιλογή της λέξης “νέγρος” είναι ακατάλληλη και ζητώ συγγνώμη. Ήθελα, βεβαίως, να πω ξένοι παίκτες», δήλωσε ο Motti Sasson.
Στο Ισραήλ, ο ρατσισμός ενάντια στους Άραβες και Μουσουλμάνους παίκτες και οπαδούς έχει μια μακρά ιστορία. Για παράδειγμα, οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας BeitarJerusalem (Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ), έχει την τιμή να θεωρείται ότι έχει τους "πιο επικίνδυνους και ρατσιστές οπαδούς" από το αμερικανικό αθλητικό δίκτυο ESPN. Συνθήματα όπως «Θάνατος στους Άραβες» και «Θάνατος στους μουσουλμάνους» είναι κοινά κατά τη διάρκεια παιχνιδιών της Μπεϊτάρ.
«Η ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε έχοντας σαφείς πολιτικές πεποιθήσεις – το σιωνιστικό κίνημα Μπεϊτάρ του Ze'ev Jabotinsky. Ιστορικά, πολλοί ηγέτες του δεξιού κόμματος Λικούντ ήταν οπαδοί της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού εξωτερικών Avigdor Liberman και του προέδρου της ΚνεσέτReuven Rivlin. Ο Εχούντ Ολμέρτ, πρώην πρωθυπουργός και πρώην μέλος της Λικούντ, είχε εισιτήρια διαρκείας για τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Beitar ουδέποτε υπέγραψε Άραβας παίκτης και όταν υπέγραψε ένας μουσουλμάνος Νιγηριανόςδιεθνής του 2004-5, οι διαμαρτυρίες από τους οπαδούς ήταν τόσο έντονες ώστε η διοίκηση τον έδιωξε σύντομα.
Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας όχλος οπαδών της Μπεϊτάρ επιτέθηκε σε Άραβες σε ένα εμπορικό κέντρο δίπλα στο Στάδιο της Ιερουσαλήμ, μετά τη νίκη της ομάδας τους σε αγώνα πρωταθλήματος το Μάρτιο 2012.
Το προηγούμενο έτος, όταν η Μπεϊτάρ ανακοίνωσε ότι προσέλαβε δύο Τσετσένους μουσουλμάνους παίκτες, έγινε κόλαση. Τον Φεβρουάριο του 2013, μερικοί οπαδοί έκαψαν τα γραφεία της Μπεϊτάρ. Μετά τον εμπρησμό στα γραφεία της ομάδας, ο Itzik Kornfein, πρόεδρος της Μπεϊτάρ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι το πρόβλημα «είναι πέρα από τον αθλητισμό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου