Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Το πορνό συρρικνώνει τον εγκέφαλο των ανδρών


Οι άντρες που βλέπουν συστηματικά πορνό παρουσιάζουν συρρίκνωση του εγκεφάλου
τους και «μουδιάζουν» τις αντιδράσεις του στα σεξουαλικά ερεθίσματα, προειδοποιούν γερμανοί επιστήμονες.

Μελετώντας 64 υγιείς άνδρες, ηλικίας 21 έως 45 ετών, εντόπισαν σαφείς διαφορές στον όγκο του εγκεφάλου μεταξύ όσων δεν ασχολούνταν με το πορνό και όσων έβλεπαν συστηματικά πορνογραφικά βίντεο και εικόνες.

Ανακάλυψαν επίσης ότι το τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται με την σεξουαλική διέγερση παρουσίαζε μικρότερη αντίδραση σε όσους έβλεπαν πορνό.

Είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στην συστηματική ενασχόληση με την πορνογραφία και την εμφάνιση σωματικών συνεπειών.

Ωστόσο, μία εναλλακτική ερμηνεία των ευρημάτων είναι πως όσοι διαθέτουν χρόνο στην πορνογραφία εκ φύσεως διαθέτουν μικρότερο εγκέφαλο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «JAMA Psychiatry» η δρ Σιμόνε Κουν, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ανάπτυξης MaxPlank, στο Βερολίνο, και οι συνεργάτες της ζήτησαν από τους εθελοντές τους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τις συνήθειές τους όσον αφορά την πορνογραφία.

Τους υπέβαλλαν επίσης σε τομογραφίες εγκεφάλου για να μετρήσουν τον όγκο του και να ελέγξουν τις αντιδράσεις του στις πορνογραφικές εικόνες.

Έτσι διαπίστωσαν πως σε όσους έβλεπαν συστηματικά πορνό ήταν μειωμένος ο όγκος του ραβδωτού σώματος - τηςπεριοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επιβράβευση και την παρακίνηση.

Επιπλέον, μία από τις περιοχές που περικλείει το ραβδωτό σώμα (σ.σ. είναι ο κερκοφόρος πυρήνας, το κέλυφος και ο επικλινής πυρήνας) και η οποία είναι ενεργή κατά την οπτική σεξουαλική διέγερση, είχε μειωμένη ενεργοποίηση στους εθελοντές που έβλεπαν πορνό.

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=12&articleID=19529&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...