Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Γιατί έδιωξαν τους Εβραίους απ' την Ισπανία;



Πάρα πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει ή διαβάσει για μεγάλο διωγμό των Εβραίων Σεφαραδιτών απ' την Ισπανία απ' τους Καθολικούς βασιλιάδες της Ισπανίας, Φερδινάνδο και Ισαβέλλα, το 1492 και το γεγονός ότι ο Σουλτάνος τους δέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πολλούς απ' αυτούς στην Θεσσαλονίκη, για να αυξήσει το χρήμα στην Αυτοκρατορία του. Όσοι πήγαν στην Πορτογαλία τους έδιωξαν το 1497. Ο Σουλτάνος όμως ήξερε ότι μπορεί να τους εμπιστευθεί γιατί είχαν συνεργαστεί με το Ισλάμ στην Ισπανία!

Βέβαια οι διωγμοί κατά των Εβραίων δεν έγιναν πρώτη φορά το 1492 στην Ισπανία απ' τους Καθολικούς μονάρχες αλλά είχαν ξεκινήσει απ' τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης των Εβραίων στην Ισπανία, γεγονός που συνέβη μετά την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ απ' τις Ρωμαϊκές λεγεώνες και την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα το 70 μ.Χ.

Οι πληροφορίες που θα αναφέρουμε παρακάτω προέρχονται απ' το έργο του ιστορικού Henry Coppée με τίτλο "Η ιστορία της Κατάκτησης της Ισπανίας απ' τους Άραβες και Μαυριτανούς", το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ και το God's Crucible: Islam and the Making of Europe, 570-1215

Ολόκληρη την Ιβηρική χερσόνησο είχαν κατακτήσει οι Μουσουλμάνοι με την προτροπή και την βοήθεια των Εβραίων! Οι Εβραίοι οδήγησαν την Ισπανία σε Ισλαμική κατοχή απ' το 711μ.Χ. έως το 1492 μ.Χ. Για αυτό ακριβώς τους έδιωξε η Ισαβέλλα και ο Φερδινάνδος. Επειδή έφεραν τους Μουσουλμάνους κατακτητές και συνεργάτες τους και κατέκτησαν την Ισπανία και τους Χριστιανούς της για αιώνες!

Οι πρώτοι διωγμοί των Εβραίων απ' τους Βησιγότθους μονάρχες της Ισπανίας αφορούσαν την μεγάλη δύναμη που αποκτούσαν οι Εβραίοι με την κατοχή και εκμετάλλευση γης μιας και είχαν στην κατοχή τους πολλούς σκλάβους. Οι σκλάβοι αποτελούσαν μεγάλη πηγή πλούτου για το βασίλειο και το να ήσουν ιδιοκτήτης σκλάβων σου έδινε εξουσία. Η δύναμη αυτή που είχαν αποκτήσει οι Εβραίοι απειλούσε το Βισηγοτθικό βασίλειο γιατί ήταν ανεξάρτητοι οικονομικά.

Οι Εβραίοι κατείχαν μεγάλες εκτάσεις γης και πολλούς σκλάβους σε περιοχές όπως το Τολέδο, η Ταραγόνα, η Μερίντα και η Καταλωνία.

Οι διωγμοί των Εβραίων ξεκίνησαν ουσιαστικά το 587 μ.Χ. όταν ο Βησιγότθος βασιλιάς Ρικαρίδος άλλαξε την επίσημη θρησκεία του βασιλείου από Αρειανισμό σε Καθολικό Χριστιανισμό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Εβραίοι έκαναν εμπόριο σκλάβων και κέρδιζαν τεράστια πλούτη τόσο πριν τους διωγμούς των Καθολικών αλλά κυρίως μόλις κατέκτησαν οι Μουσουλμάνοι την Ισπανία. 

Όσο περνούσαν τα χρόνια οι περιορισμοί των Καθολικών βασιλέων εναντίον των Εβραίων, που συνεχώς προσπαθούσαν να κερδίσουν δύναμη, αυξάνονταν. Τότε οι Εβραίοι της Ισπανίας κατέστρωσαν ένα διαβολικό σχέδιο για να μπορέσουν να ξεφορτωθούν τους Καθολικούς βασιλείς και τους Χριστιανούς γενικότερα. Ζήτησαν απ' τους Άραβες και τους Μαυριτανούς να κατακτήσουν την Ισπανία. Φυσικά αυτό δεν θα το πετύχαιναν ποτέ οι Μουσουλμάνοι χωρίς την βοήθεια των Εβραίων που αποτελούσαν την Πέμπτη Φάλαγγα των Μουσουλμάνων μέσα στην Ισπανία δίνοντάς τους πληροφορίες και ανοίγοντας τις κατάλληλες "Κερκόπορτες".

Πολλές ισπανικές πόλεις κατελήφθησαν απ' τους Μουσουλμάνους μυστηριωδώς χωρίς να γίνει καν μάχη γιατί οι Εβραίοι που κατοικούσαν σε αυτές άνοιξαν τις πύλες στον εχθρό.

Κατάληψη της Κόρδοβας 

Όταν οι Μαυριτανοί και οι Άραβες κατάφεραν να μπουν στην πόλη από ένα παλιό μη επισκευασμένο ρήγμα στα τείχη της, αντίκρυσαν έναν μεγάλο πληθυσμό Εβραίων της πόλης να τους καλωσορίζουν!


Οι Εβραίοι έβλεπαν τους Άραβες σαν απελευθερωτές αναφέρει ο μεσαιωνολόγος Ρίτσαρντ Φλέτσερ.

Οι Γότθοι άλλωστε είχαν αντιληφθεί τα σχέδια των Εβραίων για προδοσία και αυτός ήταν ο λόγος της 17ης Συνόδου του Τολέδο. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συμβούλιο και αποδείκνυαν τις μυστικές επαφές των Εβραίων της Ισπανίας με εβραϊκές κοινότητες της Αιγύπτου και τους Μουσουλμάνους ήταν συγκλονιστικά. Οι διωγμοί της Μοναρχίας εναντίον των Εβραίων έγιναν ανελέητοι.

Οι ιστορικοί σήμερα γνωρίζουν ότι η Χρυσή Εποχή των Εβραίών της Ισπανίας ξεκίνησε το 711-718 μ.Χ. με την κατάκτησή της απ' τους Μουσουλμάνους. 

Η κατάληψη του Τολέδο

Η πόλη του Τολέδου φημίζοταν ως ο εφιάλτης του κατακτητή απ' την εποχή των Ρωμαίων.

Τα τείχη της ήταν σχεδόν ανίκητα για κάθε εχθρό για αυτό και οι Βισηγότθοι βασιλείς το είχαν επιλέξει για πρωτεύουσά τους.

Όταν όμως έφθασαν οι Μουσουλμάνοι όλοι είχαν φύγει και βρήκαν στην πόλη μόνο Εβραίους να τους καλωσορίζουν. Οι βασιλείς γνώριζαν ότι οι κατακτητές είχαν λάβει τις κατάλληλες πληροφορίες για την κατάληψη της πόλης απ' τους Εβραίους.

Η κατάληψη της Σεβίλλης 712-713 μ.Χ.

Όταν μετά από σθεναρή αντίσταση των Βησιγότθων η πόλη κατελήφθει ο Μούσα άφησε τους Εβραίους να διοικούν την πόλη κάτι το οποίο δεν έκαναν ποτέ οι Βερβερίνοι. Αυτό έγινε γιατί η στρατηγική αξία των Εβραίων στην παγίώση της Μουσουλμανικής κυριαρχίας ήταν τεράστια. Απ' την πρώτη στιγμή οι Σεφαραδίτες Εβραίοι συνεργάστηκαν με τους Άραβες κατακτητές. Σε μέρη όπου οι αριθμοί των Εβραίων ήταν μεγάλοι, όπως η Κόρδοβα, η Μερίντα, η Ecija, το Τολέδο κ.α. η βοήθεια προς τους Μουσουλμάνους ήταν καθοριστικής σημασίας για την τελική νίκη.

Σαν κατακλείδα να πούμε ότι οι Εβραίοι στην Ισπανία οδηγούσαν στην σκλαβιά Ευρωπαίους Χριστιανούς μέσω της τοκογλυφίας. Αυτό εξόργισε τους Ευρωπαίους Χριστιανούς που πήραν μέτρα εναντίον αυτής της δράσης των Εβραίων. Στη συνέχεια οι Εβραίοι ήρθαν σε επικοινωνία με άλλες εβραϊκές κοινότητες και μέσω αυτών με την ηγεσία των Αραβων παρακινώντας τους να εισβάλλουν στη Ισπανία και να νικήσουν έτσι τους Χριστιανούς αντιπάλους τους. Όταν οι Μουσουλμάνοι εισέβαλλαν οι Εβραίοι συνεργάστηκαν με ενθουσιασμό μαζί τους, λειτουργώντας ως διαχειριστές στις πόλεις που κατακτούσαν.

Τα επιλεγμένα αποσπάσματα τα βρήκα εδώ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...