Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ


"ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 6ης δημοτικού..."

Με την εμπειρία μου στις εικαστικές τέχνες (σπουδές στη ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, γραφικές τέχνες, ιστορία της τέχνης) θα ήθελα με την παρούσα επιστολή να σχολιάσω την εικόνα που παρουσιάζουν τα νέα βιβλία του Δημοτικού και, συγκεκριμένα, της Β' τάξης, από εικαστικής και αισθητικής άποψης.

Παρακάτω παραθέτω εικόνες από τα εξώφυλλα του αναγνωστικού της Β' δημοτικού, όπως το διδαχθήκαμε εμείς οι μεγαλύτεροι, ενώ δίπλα βλέπετε το νέο βιβλίο. Με μεγάλη μου έκπληξη παρατήρησα την εικόνα του εξωφύλλου η οποία απεικονίζει 4 παιδιά «μαύρα» μέσα σε ένα σκοτεινό σπήλαιο. Φαντάζομαι ουδείς γνωρίζει τι άραγε να συμβολίζει μία τέτοια εικόνα. Γιατί άραγε μία τέτοια εικόνα, η οποία προκαλεί μελαγχολία, φόβο, σκανταλιά (στην καλύτερη περίπτωση), επιλέχτηκε για το εξώφυλλο.

Παράλληλα δεν μπόρεσα να κρατηθώ από το να κάνω μία σύγκριση με ένα παλαιότερο βιβλίο. Κοιτάξτε την εικόνα αριστερά. Κοιτάξτε την καθαρότητα, τα έντονα και χαρούμενά χρώματα, την αμυγδαλιά που ανθίζει, τα παιδάκια που καλλιεργούν, ένα κήπο. Θα μπορούσα να εμβαθύνω περισσότερο αλλά δεν θέλω να κουράσω.

Κύριε Βουδούρη, δεν αναπολώ το παρελθόν και ούτε είμαι άνθρωπος οπισθοδρομικός, αλλά η σχεδόν μονοχρωματική, πρόχειρα και πολύ γρήγορα φτιαγμένη, χωρίς κανένα εμφανές δίδαγμα, εικόνα στα νέα βι­βλία, με κάνει να σκέφτομαι ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Αναρωτιόμουν εάν κάτι τους ξέφυγε ή τέλος πά­ντων μήπως είναι απλώς ακαλαίσθη­το.

Δυστυχώς, κι άλλη άσχημη έκ­πληξη περιμένει αυτόν που θα ξεφυλλίσει το εν λόγω βιβλίο. Στις σελίδες 76 και 77 θα αντικρίσει μία καινοτομία, κάτι ξεχωριστό: χαρταετούς να ίπτανται σε ένα κατάμαυρο ουρανό. Ένας μουτζουρωμένος ουρανός με κάτι κακόγουστα δείγματα χαρταετών, απεικονίζει και διδάσκει τους μαθητές την ιδανική Καθαρά Δευτέρα. Μήπως θα πρέπει να εορτάζονται τα κούλουμα τη νύχτα;

Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Κύριε Βουδούρη είναι καταπληκτικό, είναι απίστευτο! Μην μου πει κανείς ότι αυτό είναι μοντέρνα τέχνη. Αυτό είναι μία προχειρότατη εργασία, η οποία κατά τη γνώμη μου έχει γίνει επίτηδες ακολουθώντας μία συγκεκριμένη γραμμή, διαταγή, προπαγάνδα, δεν ξέρω πώς να το εκφράσω. Δεν είναι δυνατόν να περνάμε τέτοια μηνύματα κατά θλιψης, μαυρίλας και εγώ δεν ξέρω τι άλλο στα παιδιά! Γιατί;

Κοιτάξτε παρακάτω την αντίστοιχη εικόνα από παλαιότερο βιβλίο. Θαυμάστε τα χρώματα, το γαλάζιο του ουρανού, τα σχέδια και την ποικιλία των χαρταετών. Αυτή η εργασία έχει γίνει κατόπιν σκέψης.
Αυτοί οι άνθρωποι με ευθύνη εργάστηκαν για να παρουσιάσουν κάτι στα παιδιά της Ελλάδας, στα παιδιά που θα θυμού νται αυτές τις εικόνες για πολλά χρόνια. Έλαβαν υπ' όψιν τους την εορτή της Καθαράς Δευτέρας, τα κούλουμα, το χαρμόσυνο περιβάλλον.

Το εν λόγω βιβλίο, δυστυχώς, διακατέχεται από μαυρίλα, μουτζούρες, και προχειροφτιαγμένες εικόνες. Δεν θέλω να κρίνω το κείμενο γιατί δεν είναι της ειδικότητας μου. Αυτή είναι δουλειά της Ακαδημίας Αθηνών, αν και από ό,τι γνωρίζω ακόμη ερευνούν την υπόθεση.

Λυπάμαι... λυπάμαι, διαμαρτύρομαι και ανησυχώ γι' αυτά τα παιδιά. Δεν τους φτάνουν όλα τα άλλα, μαύρη Καθαρά Δευτέρα!

Τέλος θα ήθελα να παραθέσω την άποψη ότι τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να εκτεθούν σε έκθεση ζωγραφικής και να κριθούν από το κοινό. Πιθανώς να ήταν αρεστά και σε κάποιους. Όμως, όταν αναλαμ­βάνουμε ένα ευαίσθητο έργο, δηλα­δή τη διδαχή των παιδιών, τα έργα της εικαστικής ομάδας θα έπρεπε πρώτα να κρίνονται από παιδοψυχολόγους. Οι παιδοψυχολόγοι νομίζω ότι θα είχαν παρατηρήσει τα συναισθήματα τα οποία πιθανώς να προκληθούν στα παιδιά από τις εικόνες αυτές και ίσως να είχαν επέμβει.


Με εκτίμηση Αντώνης Βρέττας, Γλυφάδα

Πηγή: Περιοδικό "Τρίτο Μάτι" Απρίλιος 2007,απο την αλληλογραφία

Ο "παντεπόπτης οφθαλμός" της CIA


Η Νέα Τάξη έχει βάλει σκοπό να δημιουργήσει τον τέλειο «παντεπόπτη οφθαλμό». To website Wikileaks, που συνηθίζει να κάνει αποκαλύψεις για τα νεο-ταξικά σχέδια, δημοσίευσε στις 4 Οκτωβρίου ένα αξιοσημείωτο έγγραφο του INDECT Consortium (Σύστημα Συγκέντρωσης Πληροφοριών για την Ασφάλεια των Πολιτών στις πόλεις).

To INDECT λειτουργεί με σκοπό να εντοπίζει και να ταυτοποιεί δισ. e-mails, αναρτήσεις σε blog και σε δίκτυα, όπως το facebook και το twitter. Σύμφωνα με το Wikileaks, το «πακέτο εργασίας 4» του INDECT έχει σχεδιαστεί για "να χτενίζει blogs, chatrooms, δελτία ειδήσεων και sites κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να δημιουργήσει "αυτόματους φακέλους" για κάθε άτομο ή οργάνωση και τις διασυνδέσεις τους".

Προσέξτε τον ορισμό «αυτόματοι φάκελοι»

Είχε προηγηθεί η Guardian, που δημοσίευσε ότι, με το ερευνητικό πρόγραμμα Cityware του Πανεπιστημίου του Bath, εντόπισαν κρυφά δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς. Αυτό έγινε μέσω της εγκατάστασης σαρωτών του Bluetooth, ικανών να συλλαμβάνουν ραδιοσήματα μεταδιδόμενα από συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ψηφιακές φωτογρα φικές μηχανές και χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία για να παρακολουθούν ανυποψίαστους στόχους χωρίς την άδεια τους.

Η δικηγορική ομάδα Quintessenz, που υπερασπίζει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, δημοσίευσε μια σειρά ντοκουμέντων που διέρρευσαν το 2008, τα οποία περιέγραφαν την παρακολούθηση του Δικτύου και τη δημιουργία εφαρμογών data mining («εξόρυξης» δεδομένων).

Η πλατφόρμα Intelligence, που αποκα­λείται «κουτί της παρακολούθησης», ενσωματώνει εργασίες που γίνονται συνήθως από ξεχωριστές ομάδες ασφαλείας και αντλεί τις πληροφορίες από πηγές, όπως οι κλήσεις σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, τα e-mail και η δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, οι τραπεζικές συναλλαγές, τα αρχεία των ασφαλιστικών εταιριών και όλα τα συναφή.

Η κατασκόπευση της κοινωνικής δικτύωσης είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία που τροφοδοτείται από κερδοσκόπους καπιταλιστές. Πρόκειται για μια επιχείρηση πολλών δισ. για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες στον τομέα της άμυνας. Και οι 10 πρώτες εταιρίες που παραθέτει η Washington Technology στην ετήσια παρουσίαση των «Top 100» κυρίων εταιριών που συνεργάζονται με την κυβέρνηση είχαν μεικτά κέρδη περί που 68 δισ. δολαρίων, το 2008.

Ο δημοσιογράφος Chris Williams αποκάλυψε ότι η HP, η αμερικανική εταιρία-γίγαντας στον χώρο των υπολογιστών, «σχεδιάζει και εγκαθιστά την τεράστια υπολογιστική δύναμη που θα χρειαστεί για την ανάλυση των λεπτομερειών σχετικά με το ποιος έρχεται σε επαφή με ποιον, πότε, πού και πώς στη Μ. Βρετανία». Όλα αυτά, υπό την αιγίδα της GCHQ, της αντίστοιχης Υπηρεσίας της αμερικανικής NSA.

Η εργασία στο GCHQ, στο Cheltenham, γίνεται στα πλαίσια ενός μυστικού προγράμματος με την ονομασία «Κυριαρχώντας στο Διαδίκτυο». Τον Μάιο ήρθε στην επιφάνεια ένα έγγραφο του βρετανικού ΥΠΕΣ, το οποίο δήθεν ρωτά γνώμες για το αν οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου πρέπει να υποχρεωθούν να συγκεντρώνουν τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων από τα δίκτυα τους για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Οι βασικοί συγγραφείς της αναφοράς του INDECT, κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους. Στον βαθμό που η «ασφάλεια», όπως ισχυρίζονται οι συγγραφείς «γίνεται ένας ασθενής κρίκος στις ενεργειακές και επικοινωνιακές υποδομές, στα εμπορικά καταστήματα, στα κέντρα διασκέψεων, στα αεροδρόμια και στους πολυσύχναστους επιβατικούς σταθμούς γενικά», διατείνονται ότι «η πρόσβαση στον έλεγχο και η γρήγορη αντίδραση σε πιθανούς κινδύνους είναι ιδιότητες που θα έπρεπε να διαθέτει κάθε σύστημα ασφαλείας σε ανάλογα περιβάλλοντα». Στην ουσία, το INDECT αναζητά το πολυπόθητο τεχνολογικό «διορθωτήρι» που θα περιορίζει τον χώρο της δημοκρατίας, κάνοντας εφικτή την πρόσβαση σε αυτόν αναρίθμητων Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Διαβεβαιώνοντας ότι «ο κώδικας των δεδομένων ενός XML μπορεί να εξαχθεί από τα φόρουμ και τα κοινωνικά δίκτυα που σχετίζονται με συγκεκριμένες απει­λές (π.χ. χουλιγκανισμός, τρομοκρατία, βανδαλισμός, κ.λπ.)», οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι θα μπορούν να διακρίνουν «διαφορετικούς τύπους οντοτήτων, τις σχέσεις μεταξύ τους και, τελικά, τα γεγονότα στα οποία συμμετέχουν οι οντότητες».

Γιατί να σταματήσουν εκεί; Γιατί να μην κάνουν λίστα και των άλλων περιοχών ενδιαφέροντος των μυστικών κυβερνητικών συνεργατών του INDECT; Ενώ ο χουλιγκανισμός, η τρομοκρατία, ο βανδαλισμός μπορεί να αποτελούν τον φανερό σκοπό του προγράμματος «ταυτοποίησης της συμπεριφοράς μιας οντότητας», σίγουρα το INDECT γνωρίζει καλά ότι τέτοια σχέδια εφαρμόζονται πολύ εύκολα σε ομάδες πολιτών που αμφισβητούν το κυρίαρχο μοντέλο της ελεύθερης αγοράς και τους πολυεθνικούς χρηματοδότες αυτών των προγραμμάτων.

[Πηγή: Tom Burghardt, Online Journal, 02/11/09, www.onlinejoumal.com]

Περιοδικό "Nexus",η είδηση απο τον Λεωνίδα Αποσκίτη

Πως το Ισραήλ «έφτιαξε» τη Χαμάς!

Η ιστορία της πρωτοφανούς ισχυροποίησης της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Αυτό ανιχνεύει ο Charles Enderlin, ανταποκριτής του France 2 στην Ιερουσαλήμ, εξετάζοντας τον ρόλο των ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών στον λαβύρινθο της Γάζας.

Ο Enderlin αποκαλύπτει την «τύφλωση» του Ισραήλ, το οποίο έπαιζε κυριολεκτικά με τη φωτιά τα τελευταία 20 χρόνια, ευνο ώντας την άνοδο του Ισλάμ και δη του πιο εξτρεμιστικού τμήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Γάζα, προκειμένου να αποδυναμώσει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Είναι απίστευτο ότι αυτή η άνοδος των φανατικών έγινε με τη «βοήθεια» των πιο ορκισμένων εχθρών τους!


Το βιβλίο του Charles Enderlin που εξετάζει τον σκοτεινό ρόλο της Μοσσάντ στην ενδοπαλαιστινιακή διαμάχη.


Όλα αρχίζουν τον Σεπτέμβριο του 1973, όταν ο Ισραηλινός Κυβερνήτης της Γάζας συμμετέχει στα εγκαίνια του τοπικού παραρτήματος των Αδελφών Μου σουλμάνων. Ο Σείχης Γιασσίν δεν ήταν ακόμα ο ηγέτης της Χαμάς, αλλά ο προ στατευόμενος των Ισραηλινών. «Οι δια δοχικές κυβερνήσεις πίστευαν ότι θα αποτελούσε το αντίδοτο στην PLO», συνοψίζει ο Enderlin αναφερόμενος σε αυτό που του είχε εμπιστευθεί παλαιό στέλεχος της Μοσσάντ: «Ο Γιασσίν δήλωνε ότι πολεμούσε την παλαιστινιακή Αριστερά, τον εχθρό μας».

Στην πραγματικότητα, τόσο πριν όσο και μετά τις συμφωνίες του Όσλο, βασική μέριμνα του Ισραήλ ήταν η αποδυνάμωση του Αραφάτ. Μια κενή στρατηγική που θα άνοιγε την πόρτα στο χάος.

Μέσα στην εμμονή του να εμποδίσει την εμφά νιση του παλαιστινιακού εθνικισμού, το εβραϊκό κράτος θα παρακολουθήσει χωρίς αντίδραση τον πολλαπλασιασμό των τζαμιών, τη διόγκωση της ισλαμικής προπαγάνδας, την επέκταση των κοινω­νικών δικτύων των ισλαμιστών. Κατά τη διάρκεια της εποχής αυτής, το εθνικό παλαιστινιακό κίνημα είναι όμηρος των φατριών του, αφού οι Ισραηλινοί αρνού νται να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του.

Παρόλα αυτά, διαρκώς γίνονται κάποιες επαφές, μυστικά, μεταξύ της PLO και ορισμένων πρακτόρων του εβραϊκού κράτους. Ο Charles Enderlin αποκαλύπτει έτσι ότι ήταν δυνατή μια συμφωνία με την PLO από το 1986, την επαύριον μιας συνάντησης, στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του Σαίντ Καμάλ, του εκπροσώπου της PLO στο Κάιρο και ενός εκ των υπευθύνων της Σαβάκ, του γνωστού κλάδου των ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών.

Μια νέα συνάντηση έλαβε χώρα στο Παρίσι. Όλα θα ανατραπούν λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν μια παλαιστινιακή φράξια άρχισε ξανά τις επιθέσεις, απαντώντας στη σκλήρυνση της στάσης του Λικούντ. Μετά από αυτό, οι ισλαμιστές, με τους οποίους δεν ασχολούνταν κανείς, αρχίζουν να γίνονται συμπαθείς μεταξύ του πληθυσμού. Στηριζόμενος σε μυστικές προφορικές επαφές, σε νέες μαρτυρίες, σε εντυπωσιακές ομολογίες και στην εκπληκτική γνώση του για τα παρασκήνια της σύγκρουσης, ο Charles Enderlin προσφέρει τα τελευταία «κλειδιά» της τραγωδίας που οδήγησε τελικά στην εισβολή στη Γάζα.

[Πηγή: Martin Gozlan, Marianne, 31 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου 2009]

Περιοδικό "Nexus",η είδηση απο τον Λεωνίδα Αποσκίτη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...