Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Επιστήμονας αλλάζει γνώμη για την υπερθέρμανση

'Οταν ένας εξέχων υποστηρικτής μιας άποψης ξαφνικά αρχίζει να υποστηρίζει την αντίθετη άποψη, συνήθως οι νέες θέσεις δημοσιοποιούνται. Αυτό, όμως, δεν συνέβη στην περίπτωση του καθηγητή Mojib Latif του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς της Γερμανίας, ενός από τους εξέχοντες μελετητές κλιματικών μοντέλων.

Ο Latif έχει επανειλημμένως τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις στον τομέα της μελέτης του κλίματος και είναι ο κατεξοχήν συγγραφέας των εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC). Έχει συμβάλει σημαντικά στη συγγραφή των δύο τελευταίων πενταετών εκθέσεων της IPCC, οι οποίες απερίφραστα δήλωναν ότι οι εκπομπές θερμότητας προκαλούν επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πρόσφατα, όμως, στην Παγκόσμια Κλιματολογική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, στο ετήσιο συνέδριο της αποκαλούμενης επιστημονικής Κοινής Γνώμης) για τις κλιματολογικές αλλαγές που προέρχονται από τον ανθρώπινο παράγοντα, ο Latif παραδέχθηκε ότι εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, η Γη δεν έχει θερμανθεί και φαίνεται πως εισερχόμαστε σε «μία, ενδεχομένως και σε δύο δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων οι θερμοκρασίες θα πέσουν».

Η θεωρία της υπερθέρμανσης του πλανήτη είχε ολοκληρωτικά βασιστεί στην ιδέα ότι ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός θα απορροφούσαν μεγάλο μέρος της θερμότητας του θερμοκηπίου, που θα προκαλούνταν από την άνοδο του ανθρωπογενούς διοξειδίου του άνθρακα, και στη συνέχεια θα εξέπεμπαν αυτή την υψηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και της ξηράς.

Όπως, όμως, τόνισε ο Latif, ο Ατλαντικός, και κυρίως ο Βόρειος Ατλαντικός, ψύχεται αντί να θερμαίνεται, και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να περνά μια φάση ψύξης για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια...

[Πηγή: The Calgary Herald, 19/09/09, http://tinyurl.com/mwpktv]

Η είδηση δημοσιεύτηκε στο "Hellenic Nexus" απο τον Λεωνίδα Αποσκίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...