Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας – Είσοδος των μελών της «Γενιάς της Ταυτότητας» και ανάρτηση πανό για τον μεντρεσέ


Αναστάτωση προξενήθη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, η οποία διεκόπη για 15 περίπου λεπτά. Αιτία η αιφνιδιαστική είσοδος μιας ομάδας μελών της πρόσφατα ιδρυθείσας «Γενιάς της Ταυτότητας» στην αίθουσα συνεδριάσεων και η ανάρτηση ενός πανό με την φράση «Οι γενίτσαροι δεν πέθαναν, αναστηλώνουν οθωμανικά μνημεία», αναφερόμενοι στην υπόθεση της αναστήλωσης του παλαιού μεντρεσέ με σκοπό την στέγαση του Μουσείου του Μικρασιατικού Συλλόγου Καβάλας. 

)

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άννα Σπανδώνη
ζήτησε από τα μέλη της «Γενιάς της Ταυτότητας» να κατεβάσουν το πανό, ωστόσο το αίτημά της δεν εισακούστηκε με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση -και η μετάδοσή της μέσω Internet. Ένας εκ των μελών της ομάδας διάβασε, εν συνεχεία, ένα κείμενο με τις θέσεις της γύρω από την υπόθεση του μεντρεσέ, με το οποίο εξαπολύεται επίθεση εναντίον του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή (για τον οποίο διερωτάται «αν είναι δυνατόν να μη βλέπει τον κίνδυνο ισλαμοποίησης όλης της Ευρώπης») τον οποίο και κατηγορεί ότι με την δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε αυτό το κτίριο προσβάλλει την μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν το αίμα τους για αυτόν τον τόπο. 

Στην συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν προτού προλάβουν οι αστυνομικοί να καταφτάσουν στο δημαρχείο Το κείμενο που διάβασαν οι διαμαρτυρόμενοι αναφέρει τα εξής: Κύριε δήμαρχε και κύριε αντιδήμαρχε (Σ.Σ. εννοεί τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Θεόδωρο Μουριάδη), δεν είναι δυνατόν να έχουν καταλάβει όλοι τις τουρκικές προθέσεις εκτός από εσάς. Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπετε τον κίνδυνο ισλαμοποίησης όλης της Ευρώπης, “Eurabia” την είχε ονομάσει η αριστερή παλαίμαχη ιταλίδα δημοσιογράφος Οριάνα Φαλάτσι. Δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι είστε τόσο ανενημέρωτος ώστε δεν γνωρίζετε το απαύγασμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που αποτυπώνεται στο δόγμα Νταβούτογλου. 

Είναι ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ που αναφέρει ότι η αναστήλωση οθωμανικών μνημείων είναι ένα μέσο για την επέκταση της Τουρκίας στα Βαλκάνια, επικαλούμενος το ευφυολόγημα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακριβώς όπως εσείς. Μόνο που δεν είναι ούτε “πολιτιστική’, ούτε “κληρονομιά’. Δεν είναι “πολιτιστική’, διότι θα είναι ιστορικό έγκλημα εάν τολμήσετε να συγκρίνετε τον Παρθενώνα με το Φετιχέ Τζαμί ή τον μεντρεσέ με κάποια ορθόδοξη ελληνική εκκλησία. Και δεν είναι “κληρονομιά’, διότι δεν είναι περιουσιακό στοιχείο που ήταν στην κατοχή ελλήνων και έρχεται στην κατοχή μας μετά το θάνατό τους. Αντιθέτως, είναι κτίρια στα οποία εκπαιδεύονταν γενίτσαροι ακριβώς για την επιβολή του άκαμπτου ισλαμικού νόμου επάνω μας επί 400 χρόνια. 

Δεν είναι δυνατόν να στεγάζεται Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού σε κτίσμα κατασκευής αυτών που ήταν η αιτία για να συντελεστεί η προσφυγιά εκατομμυρίων Ελλήνων και όχι μόνο, αλλά και η γενοκτονία σχεδόν άλλων τόσων. Σε κτίσμα που λειτουργούσε ως οθωμανικό μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο και δεν ήταν καν έργο υποδομής (αντιθέτως με τις Καμάρες που είναι έργο υποδομής σημαντικής αξίας και ως εκ τούτου καθ’όλα σεβαστό). Σε κτίσμα που οι κατακτημένοι τότε Έλληνες Καβαλιώτες φοβόταν να περάσουν ακόμα και απ’έξω, και το οποίο συμβολίζει και θυμίζει τον κατακτητή και την θρησκεία του, το Ισλάμ. Προσβάλλετε την μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν το αίμα τους για αυτόν τον τόπο, και εάν θεωρείτε κτίσματα παραγωγής σφαγέων του Ελληνισμού ως ηθική και πνευματική μας παρακαταθήκη, θα πρέπει να λογοδοτήσετε σ’αυτούς. 

Ξοδεύετε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σ’αυτό το κτίριο, τη στιγμή που μένουν αναξιοποίητα σημαντικότατα νεοκλασσικά κτίρια της Καβάλας που έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη, όπως επίσης και άλλα μνημεία, αρχαία και βυζαντινά, που αποτελούν ιστορικά σημεία αναφοράς για την περιοχή μας και γενικότερα για το έθνος μας, και που η αξιοποίηση τους θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από όλες τις χώρες. Εκτός εάν στο βωμό της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας θέλετε να ξεχάσουμε την Ιστορία μας. Η ‘Γενιά της Ταυτότητας’ σας απαντά: ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ! Απαντήστε μας κύριε δήμαρχε και κύριε αντιδήμαρχε: - Με ποιόν κωδικό εντάχθηκε το συγκεκριμένο έργο; Σε ‘Οθωμανικά μνημεία’, σε ‘Ελληνικά μνημεία’ ή γενικά σε ‘Πολιτιστικά μνημεία’; 

Εάν είναι το πρώτο, ποιός είναι αυτός που ερήμην μας δίνει προτεραιότητα στα μνημεία σφαγέων που δεν ζήτησαν ούτε μία συγγνώμη για την Ποντιακή Γενοκτονία; Εάν είναι το δεύτερο γιατί δεν το τηρείτε; Και εάν είναι το τρίτο, γιατί δεν αναστηλώνετε πρώτα τα μνημεία της δικής σας χώρας; - Πού θα πάνε τα υπόλοιπα χρήματα από τον αρχικό προϋπολογισμό των 1.750.000 ευρώ;  ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ Ζητούμε δημοψήφισμα από τον λαό της Καβάλας, μετά από σωστή και αντικειμενική ενημέρωση, με το εξής απλό ερώτημα: Τι προτιμάτε να αναστηλωθεί; Ένα παλιό Οθωμανικό μνημείο ή ένα παλιό Ελληνικό μνημείο;

Πηγή: KavalaPress.gr


http://www.kavalapress.gr/chamos-sto-dimotiko-simvoulio-kavalas-isodos-ton-melon-tis-genias-tis-taftotitas-ke-anartisi-pano-gia-ton-mentrese/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...