Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Κανονικά στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή


Του Παναγιώτη Στάθη

Ανακοινώθηκε πριν από λίγο η απόφαση του Α’ Τμήματος του Αρείου πάγου υπό την
προεδρία του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργου Χρυσικού, σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. 

Το αρμόδιο τμήμα του δικαστηρίου συνεδρίαζε από το μεσημέρι με αντικείμενο την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα λάβουν άδεια για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Η άδεια δόθηκε από τον Άρειο Πάγο και η Χρυσή Αυγή θα συμμετάσχει κανονικά στην εκλογική αναμέτρηση, παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί ένσταση από πολίτη, η οποία στηρίζεται στην καταγγελλόμενη εγκληματική δραστηριότητα του κόμματος και στελεχών του. 

Οι δικαστές την απέρριψαν, πρώτον για τον ουσιαστικό λόγο ότι δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση σε βάρος τους και, δεύτερον, για τον τυπικό ότι ο έλεγχος νομιμότητας αφορά στον φάκελο που έχει υποβληθεί και το καταστατικό που ενσωματώνεται το οποίο δεν έχει καμία σχέση με όσα αναφέρουν οι δικαστικές αρχές -ως κατηγορίες- σε βάρος της Χρυσής Αυγής. Ακόμα όμως και να προσκόμιζε κάποιος το αποκαλούμενο κρυφό καταστατικό της στον Άρειο Πάγο, αυτό τα στελέχη του κόμματος το αρνούνται κατηγορηματικά. 

Επίσης στους ευρω-συνδυασμούς της Χρυσής Αυγής δεν συμμετέχει ουδείς υπόδικος, αλλά και αυτό έχει κριθεί ουσιαστικά αφού ήδη έχει δοθεί σχετική άδεια από τα Πρωτοδικεία για να συμμετάσχουν στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ο υπόδικος Ηλίας Κασιδιάρης και υποψήφιος περιφερειάρχης ο επίσης υπόδικος Ηλίας Παναγιώταρος. Ανάλογη άδεια αναμένεται να δοθεί και στην Εθνική Αυγή, κόμμα που φέρεται να σχηματίστηκε από στελέχη της Χρυσής Αυγής για να συμμετάσχει στις εκλογές σε περίπτωση αποκλεισμού της. 

Πάντως και σε πολιτικό επίπεδο το κλίμα ήταν διαφορετικό εδώ και καιρό, αφού τόσο ο γραμματέας της ΝΔ όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχαν εκφράσει την άποψη πως δεν πρέπει να αποκλειστεί από τις εκλογές η Χρυσή Αυγή. 

Ενστάσεις έχουν υποβληθεί και για άλλα κόμματα, όπως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, για υπόθαλψη εγκληματία (π.χ. Τσοχατζόπουλου, Χριστοφοράκου κλπ.) που προφανώς δε θα γίνουν δεκτές. 


Πηγή:www.capital.gr

Κανονικά θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές η Χρύση Αύγη, όπως αποφάσισε ο Άρειος Πάγος. Η ένσταση που είχε υποβληθεί κατά της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής, με το σκεπτικό ότι βουλευτές της και στελέχη της ελέγχονται για εγκληματική δραστηριότητα, απορρίφθηκε.
Οι δικαστές φέρονται να απέρριψαν την ένσταση, αφενός επειδή δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση σε βάρος τους, αφετέρου γιατί ο έλεγχος νομιμότητας αφορά στον φάκελο που έχει υποβληθεί και το καταστατικό που ενσωματώνεται που δεν έχει καμία σχέση με όσα αναφέρουν οι δικαστικές αρχές -ως κατηγορίες- σε βάρος της Χρυσής Αυγής.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/257707/kanonika-kai-me-to-nomo-stis-euroekloges-i-hrusi-augi/#ixzz31RELIZKJ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...