Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

Σταμάτησαν οι φορτώσεις για Ρωσία και αντικαταστάθηκαν από ... τουρκικά φρούτα! - Σε απόγνωση οι αγρότες


Οι Έλληνες αγρότες και η ελληνική οικονομία γενικότερα είναι τελικά εκείνοι που πληρώνουν, έστω και με μικρή καθυστέρηση, τις "χαιρετούρες" Βενιζέλου με τους νεοναζί του Κιέβου, προ ολίγων μηνών, καθώς φυσικά και τη γενικότερη πολιτική και στάση της σημερινής κυβερνήσεως στο θέμα της ουκρανικής κρισής.
 
Έτσι, οι Έλληνες παραγωγοί, μετά από μία ούτως ή άλλως καταστροφική χρονιά, βλέπουν ξαφνικά να τους τσακίζει η πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Ρωσία.
 
Ηδη τουρκικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας φρούτων έχουν πάρει τις παραγγελίες που ακυρώθηκαν από την ελληνική αγορά.
 
Η απόφαση του Κρεμλίνου να περάσει στην αντεπίθεση, με αντίποινα για τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει ΗΠΑ και ΕΕ για τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην υπόθεση της Ουκρανίας, απειλεί με σοβαρές συνέπειες τους αγρότες στην Ελλάδα. 
 
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν θα βιώσουν τις «σκληρές» συνέπειες από το εμπάργκο της Ρωσίας, αλλά οι παραγωγοί αγωνιούν.
 
Ήδη, μετά από το σχετικό διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών.
 
Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία, στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει η ελπίδα πως το γεγονός ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ συνολικά και της Ρωσίας, αλλά μόνο διμερείς συμφωνίες με κράτη- μέλη μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, όμως όλα αυτά για τους αγρότες είναι πολύτιμος χρόνος που χάνεται, ενώ τα προϊόντα τους παραμένουν σε ψυγεία κατά χιλιάδες τόνους. 
 
Ο φόβος τους δεν είναι μόνο η τύχη της παραγωγής, καθώς η Ρωσία είναι ένας βασικός προορισμός των προϊόντων τους, αλλά και η πορεία των τιμών- που πέφτουν κατακόρυφα- όπως και το μέλλον. Γιατί εκφράζουν την αγωνία ότι μπορεί να χαθεί οριστικά η συγκεκριμένη αγορά εξαιτίας του επιβολής του εμπάργκο. 
 
«Ήδη, η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε. Κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει, γιατί δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν, γιατί αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν.
 
Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν ως προορισμό τη Ρωσία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.
 
Μάλιστα, οι παραγωγοί φοβούνται ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι η χαριστική βολή, σε μία καταστροφική χρονιά εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, των βροχών και της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.
 
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν πέσει δραματικά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος», Στράτος Αυγουστής.
 
Καταστροφική θα είναι ενδεχόμενη ισχύς του εμπάργκο και για τις εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου.
 
Σήμερα, η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 6.000-7.000 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000-20000 τόνους χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ.
 
Πέρα όμως από την άμεση απώλεια εσόδων από τις εξαγωγές, οι παραγωγοί φοβούνται ότι μπορεί να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά, καθώς άλλες χώρες- όπως η Αργεντινή, η Χιλή και η Τουρκία- παραμονεύουν για να αναπληρώσουν με δικά τους προϊόντα τις ελλείψεις στη Ρωσία.
 
Ηδη οι πρώτες παραγγελίες στην Τουρκία για να αντικατασταθούν τα ελληνικά φρούτα πριν υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού στην ρωσική αγορά, ξεκίνησαν.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους.
 
Εξ αυτών, 122.000 τόνοι «έφυγαν» απευθείας από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Επίσης, κατά το τελευταίο έτος, το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...