Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Αυστριακή εφημερίδα Die Presse: Οι μετανάστες αποτελούν το 14% του πληθυσμού της Ελλάδας


Το θέμα δημοσιεύεται από την αυστριακή εφημερίδα Die Presse η οποία υποστηρίζει ότι
εξαιτίας του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας ελέγχουν τα διαβατήρια επιβατών με προορισμό την Αυστρία, αυστριακοί υπάλληλοι.

Η  Die Presse επισημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει τις αυστριακές αρχές από προβλήματα με τους αιτούντες άσυλο, μιας και εφόσον φθάσει κανείς στην Αυστρία δεν μπορεί να επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα λόγω των συνθηκών διαβίωσης και των πρακτικών απώθησης που επικρατούν στη χώρα μας και δεν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα από χώρα εξαγωγής μετανάστευσης έγινε χώρα εισαγωγής μετανάστευσης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις κεντρικές διαδρομές ροής λαθρομεταναστών στην Ευρώπη και αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις της, με τους πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα από την Τουρκία στον Έβρο ή να φθάνουν στα κοντινά ελληνικά νησιά μέσω της θαλάσσιας οδού, επισημαίνεται στο άρθρο.

Στο χρονικό διάστημα 2008-2013 εντοπίστηκαν πάνω από 600.000 λαθρομετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή η πλειονότητα εκείνων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και, μπορεί η Αθήνα να έχει κάνει δυσκολότερη τη διάβαση από τον Έβρο με ένα συνοριακό φράχτη, ωστόσο το προσφυγικό ρεύμα μετατοπίστηκε στο Αιγαίο και οι ελληνικές αρχές επικρίθηκαν πως λόγω του βάρους που αντιμετώπιζαν προέβησαν σε παράνομες απωθήσεις.

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι από το 2013 υπάρχει μια νέα ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, η οποία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ, έχει συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα, θεωρούνται απάνθρωπες. Για αυτό και οι περισσότεροι μετανάστες επιθυμούν να εγκαταλείψουν και πάλι την Ελλάδα.

Προστίθεται, συγχρόνως, ότι οι νέοι λαθρομετανάστες έχουν μεν κάνει πολύχρωμη την εικόνα της Αθήνας και έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ πεδίο δράσης για την ακροδεξιά και ρατσιστική «Χρυσή Αυγή», ωστόσο αυτοί δεν συνιστούν την πλειονότητα των μεταναστών. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 700.000 υπήκοοι τρίτων χωρών ζουν στην Ελλάδα- ενώ εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός ανέρχεται σε 1,5 εκατ., δηλαδή στο 14% του συνολικού πληθυσμού.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, ο μέσος μετανάστης προέρχεται από τις βόρειες γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες, κυρίως την Αλβανία, τη  Βουλγαρία και τη  Ρουμανία.

Ο ελληνικός πληθυσμός, υποστηρίζει το άρθρο,  ήταν τελείως απροετοίμαστος –αν και είχε ακούσει στο σχολείο για τον Περικλή-δεν γνώριζε όμως τίποτε για τις μεγάλες αλβανικές μετακινήσεις ή για το πολυεθνικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης την οθωμανική περίοδο.

Η ανταπόκριση της  Die Presse καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν έχει παράδοση ως χώρα υποδοχής μεταναστών. Αντίστροφα, μετά το Β΄ Παγκόσμιο ήταν πολλοί οι Έλληνες που μετανάστευαν στο εξωτερικό  και μόλις πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να εξετάζει την ενσωμάτωση μεταναστών δεύτερης γενιάς και να ψηφίζει ανάλογους νόμους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...