Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Γνωρίστε το Ισλάμ: Πυρπόλησαν εκκλησίες στον Νίγηρα με αφορμή τα σκίτσα του Charlie Hebdo


Βίαιες ταραχές σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη Ζίντερ του Νίγηρα όταν διαδηλωτές, εξαγριωμένοι από το σκίτσο του Μωάμεθ στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, πυρπόλησαν εκκλησίες και επιτέθηκαν σε
καταστήματα χριστιανών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νίγηρα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων που είχε βάλει φωτιά σε λάστιχα στους δρόμους.

"Οι διαδηλωτές φωνάζουν στα χάουσα (σ.σ. την τοπική γλώσσα) ότι το Σαρλί είναι ο Σατανάς και να καούν στην κόλαση αυτοί που το υποστηρίζουν", είπε ένας καταστηματάρχης, ο Αμπουμπακάρ Μαμάν, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Εκτός από τις εκκλησίες, πυρπολήθηκε και το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης, όπως ανέφερε ο διευθυντής του, Καουμί Μπαουά. Περίπου 50 διαδηλωτές "έσπασαν την πόρτα και έβαλαν φωτιά" στην καφετέρια, στη βιβλιοθήκη και στα γραφεία του Κέντρου "παρά τα προειδοποιητικά πυρά των δύο αστυνομικών" που βρίσκονταν στο χώρο για να τον προστατεύσουν, είπε ο Μπαουά.

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το "προκλητικό" τεύχος της Σαρλί Εμπντό σημειώθηκαν και στο Αλγέρι. Σύμφωνα με τις αρχές, πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια αυτά καθώς μικρές ομάδες διαδηλωτών εκτόξευαν εναντίον τους πέτρες, βαρελότα και μπουκάλια.

Εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, έκαναν νωρίτερα ειρηνική πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ο Θεός είναι μεγάλος" και κρατώντας πλακάτ όπου είχαν γράψει "Είμαι Μωάμεθ", στα γαλλικά και τα αραβικά.

"Είναι η θρησκεία μου. Εγώ είμαι με τον προφήτη μου κι αυτοί τον επικρίνουν", είπε ένας οδηγός φορτηγού που συμμετείχε στην ειρηνική πορεία μαζί με τον μικρό γιο του.

Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι από τρεις τζιχαντιστές που εξαπέλυσαν επιθέσεις στα γραφεία της εφημερίδας και σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο. Το νέο φύλλο της σατιρικής εφημερίδας που κυκλοφόρησε την Τετάρτη έχει στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ που πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί μια νέα "πρόκληση".

http://www.e-typos.com/gr/kosmos/article/112982/tarahes-ston-nigira-kai-tin-algeria-me-aformi-ta-nea-skitsa-tou-moameth-sti-satiriki-efimerida-sarli-ebdo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...