Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Συνέντευξη-κόλαφος του μεγάλου Αμερικανού ιστορικού Γουίλιαμ Μπλαμ: "Οι ΗΠΑ δημιούργησαν την ISIL"


Συνέντευξη-κόλαφος του μεγάλου Αμερικανού ιστορικού και συγγραφέα Γουίλιαμ Μπλάμ, κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπου κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι
δημιούργησε το Ισλαμικό Χαλιφάτο για να ανατρέψει τον Μ.Άσαντ, και επιχειρεί να καταστρέψει οποιονδήποτε έχει την ισχή για να αποτελέσει απειλή στην παγόσμια κυριαρχία της.

Ο γνωστός ιστορικός και συγγραφέας Γουίλιαμ Μπλάμ, σε συνέντευξή του δήλωσε πως η «αμερικανική εξωτερική πολιτική ουδέποτε θα αλλάξει, ασχέτως αν αναλάβει πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον από το Δημοκρατικό Κόμμα ή ο Τζεμπ Μπους από τους Ρεπουμπλικάνους». 

«Είδαμε και τους προηγούμενους Μπους και Κλίντον, αλλά και τον Ομπάμα...», είπε χαρακτηριστικά.

«Η αμερικανική πολιτική δεν αλλάζει, ασχέτως με το ποιος βρίσκεται στην εξουσία, είτε Δημοκρατικός είτε Ρεπουμπλικάνος, επειδή οι ΗΠΑ επί δύο αιώνες έχουν έναν και αποκλειστικό στόχo: Την παγκόσμια κυριαρχία».

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης του Γουίλιαμ Μπλαμ:

«Το ΝΑΤΟ αποτελεί το μέσο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την εξωτερική πολιτική του ΝΑΤΟ από αυτή των ΗΠΑ. 

Όποιους δεν συμπαθούν οι ΗΠΑ, δεν συμπαθεί και το ΝΑΤΟ: Ιράν, Βενεζουέλα, Κούβα κλπ. Δεν χρειάζεται να το επαληθεύσει κανείς: Είτε αγαπά την αυτοκρατορία, είτε όχι. Παράδειγμα η Ρωσία. Οι ΗΠΑ δεν ανέχονται κάποιον που προσπαθεί να εμποδίσει την επέκταση της κυριαρχίας τους. 

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ισχύ τους εναντίον των εχθρών τους όπως έκαναν όταν εισέβαλαν στην Κούβα, και από το 1946 αποπειράθηκαν να ανατρέψουν 50 ηγέτες. Έχουν βομβαρδίσει λαούς σε 30 χώρες, με πιο πρόσφατες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην Αϊτή, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη. 

Η Ουάσιγκτον απλώς ανακοινώνει κάποιους ως εχθρούς της. Χωρίς να απειλεί. "Απειλή" της δεν είναι η Συρία, ούτε ήταν το Ιράκ ή η Λιβύη.

Γιατί η Ουάσιγκτον έχει αντιρρήσεις να πωλήσει η Ρωσία οπλικά συστήματα στο Ιράν; Μήπως η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να βομβαρδίσει το Ιράν;

«Φυσικά. Το ίδιο και το Ισραήλ Δεν μπορείς να παραμερίσεις αυτούς τους φόβους. Το Ιράν αποτελεί στόχο για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ετσι δικαιολογημένα το Ιράν επιθυμεί να αποκτήσει πυραυλικό αμυντικό σύστημα.

Οι ΗΠΑ ωστόσο μένουν εκτός Υεμένης, απέσυραν πεζικό από το Ιράκ και δεν αναμείχθηκαν άμεσα στη Συρία. Η Ουάσιγκτον τελευταία δείχνει να μην επιθυμεί επεμβάσεις σε ξένες χώρες. Υποστηρίζει όμως τους εχθρούς της Συρίας και επιθυμεί να τεθεί ο Άσαντ εκτός εξουσίας».

Αν όμως οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν το Ιράκ, δεν θα το καταλάβει το Ισλαμικό Χαλιφάτο;

«Μα οι ΗΠΑ δημιούργησαν το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Να θυμίσουμε μόνο ότι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν τρία μεγάλα κράτη στην περιοχή. Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ, το ΝΑΤΟ στη Λιβύη και ανέτρεψαν τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Τώρα θέλουν και την ανατροπή του Άσαντ και να καταντήσει η Συρία όπως το Ιράκ και η Λιβύη.

Στη Νότιο Ασία και στη Μέση Ανατολή επικρατούν σήμερα οι φανατικοί ισλαμιστές και αυτό αποτελεί επακόλουθο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Να θυμίσω πως το 1980 στο Αφγανιστάν, υπήρχε προοδευτική κυβέρνηση όπου τα κορίτσια μπορούσαν να πάνε σχολείο και φορούσαν ακόμη και μίνι φούστες. Οι γυναίκες είχαν δικαιώματα. Τι απέγινε εκείνη την κυβέρνηση; Την ανέτρεψαν οι ΗΠΑ.

Ο κόσμος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Υπήρχε μια ευκαιρία πριν από30 με 40 χρόνια να εμποδιστούν οι ΗΠΑ από όλες αυτές τις επεμβάσεις. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν διαλύθηκε όπως το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Δεν γνωρίζω πως μπορεί πλέον να σωθεί ο κόσμος.

Η Ουάσιγκτον αμφισβητούσε ότι η Συρία θα "διώξει" το χημικό της οπλοστάσιο. Με παρέμβαση της Ρωσίας, αυτό έγινε. Κι όμως η Συρία παραμένει ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Ουάσιγκτον».

Σημειώνεται ότι ο Μπλαμ θεωρείται από τους σημαντικότερους επικριτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και από τους καταγραφείς των αμερικανικών πολιτικών εγκλημάτων στο διεθνές περιβάλλον.

Εγκατέλειψε το Στέιτ Ντηπάρτμεντ το 1967 όταν κατάλαβε πως δεν επρόκειτο να γίνει διπλωματικός υπάλληλος μιας και έφερε σημαντικές αντιρρήσεις στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. 

Εργάστηκε ως ανταποκριτής στη Χιλή την περίοδο του Αλιέντε και έζησε από κοντά την ανατροπή του από το πραξικόπημα του Πινοτσέτ. 

Έχει συνεργασθεί στο Λονδίνο με τον πρώην πράκτορα της CIA Φίλιπ Έιτζι. 

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...