Περίπου 140 υποθέσεις απώλειας ή μη εγκεκριμένης χρήσης και πυρηνικών ή ραδιενεργών υλικών αναφέρθηκαν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας το 2013.
Οποιαδήποτε απώλεια ή κλοπή ουρανίου μεγάλου βαθμού εμπλουτισμού, πλουτωνίου ή άλλων τύπων ραδιενεργών πηγών είναι πιθανόν σοβαρή καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο τέτοια υλικά να χρησιμοποιηθούν από τρομοκρατικές ομάδες για τη δημιουργία «βρώμικης βόμβας», αναφέρουν οι ειδικοί.
Ο Ντένις Φλόρι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, δήλωσε ότι τα περισσότερα συμβάντα που έχουν καταγγελθεί στην υπηρεσία του ΟΗΕ αφορούν μικρές ποσότητες ραδιενεργού υλικού.
Όμως «ακόμη κι αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ραδιενεργούς μηχανισμούς, κάτι που προκαλεί ανησυχία», πρόσθεσε ο Φλόρι.
Ηγέτες από 53 χώρες θα λάβουν μέρος στη Χάγη στις 24 και 25 Μαρτίου στην τρίτη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια –η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2010–, περιλαμβανομένου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Στη διάρκεια της συνόδου οι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει περισσότερη δράση ώστε να μην επιτραπεί σε ακραίες οργανώσεις να αποκτήσουν πυρηνικές βόμβες.
Οι ηγέτες των 53 χωρών αναμένεται να πουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του κινδύνου της πυρηνικής τρομοκρατίας, όμως επίσης θα ξεκαθαρίσουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι επικίνδυνες ουσίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια.
Η Ολλανδία έχει αναφέρει ότι στόχος είναι μια κοινή ανακοίνωση της συνόδου κορυφής «στην οποία θα περιλαμβάνονται ξεκάθαρες συμφωνίες» να αποτραπεί η πυρηνική τρομοκρατία με τη μείωση των αποθεμάτων επικίνδυνων πυρηνικών υλικών, την καλύτερη φύλαξη των αποθεμάτων αυτών και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.
Ο Φλόρι επεσήμανε ότι οι χώρες μέλη έχουν αναφέρει συνολικά σχεδόν 2.500 περιπτώσεις απώλειας ή μη εγκεκριμένης χρήσης στην αρμόδια υπηρεσία της ΙΑΕΑ μετά τη συγκρότησή της δύο δεκαετίας πριν. Περισσότερες από 120 χώρες συμμετέχουν σε αυτό το σχέδιο ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο καλύπτει την κλοπή, τη δολιοφθορά, την παράνομη μεταφορά και την μη εγκεκριμένη πρόσβαση σε ραδιενεργά υλικά.
Το 2012 είχαν αναφερθεί στην ΙΑΕΑ 160 περιστατικά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου