Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

54 απ' τα 67 πολεμικά πλοία της Ουκρανίας στα χέρια των Ρώσων


Oι δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κριμαίας εισήλθαν πριν από λιγο στην αεροπορική βάση του Μπελμπέκ με τεθωρακισμένα οχήματα και εχουν πάρει μαζί τους τον Ουκρανό δοικητή για διαπραγματεύσεις.Στην τελική φάση εκκαθάρισης της Χερσονήσου της Κριμαίας φαίνεται ότι έχουμε εισέλθει, καθότι έχει εκπνέυσει από χθες το τελεσίγραφο που είχε δώσει η Ρωσία και η διοίκηση της Κριμαίας στις εναπομείνασες και πολιορκούμενες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες.
 
Σύμφωνα με το Reuters ένας Ουκρανός τραματίστηκε στην κατάληψη της βάσης, η οποία ήταν μια από τις τελευταίες που είχαν απομείνει στην Κριμαία κάτω από ουκρανικό έλεγχο, είπε ο Ουκρανός συνταγματάρχης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Juliy Mamchur 
 
Όταν ερωτήθηκε εάν πιστεύει ότι θα επιστρέψει με ασφάλεια από τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους σε άγνωστη τοποθεσία είπε: "Αυτό θα το δούμε. Για την ώρα βάζουμε τα όπλα μας στις αποθήκες της βάσης"
 
«Τα ρωσικά στρατεύματα στο αεροδρόμιό μας μάς έδωσαν μία ώρα για να παραδοθούμε διαφορετικά θα ξεκινήσουν έφοδο. Δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι θα είναι αυτή η έφοδος», είχε δηλώσει νωρίτερα ο δοικητής της βάσης Όλεγκ Ποντοβάλοφ, αλλά τελικά και η έφοδος έγινε καια αυτοί παραδόθηκαν. Μερικές φορές δεν χρειάζεται να λες πολλά.
 
Σύμφωνα με το bbc δύο θωρακισμένα οχήματα εισήλθαν στην βάση και δεκάδες ένοπλοι ακολούθησα από πίσω. Μάλλιστα στο bbc ο διοικητής της βάσης δηλωσε ότι περίμενε εντολές από το Κίεβο, και δεν έλαβε καμμια. Αμέσως βγήκε να τον διαψεύσει ο Ουκρανός ΓΕΣ λέγοντας ότι κάθε μονάδα έιχε ξεκάθαρες εντολές για το τι θα πράξει εαν τους επιτιθεντο.
 
Πάντως ο ρεπόρτερ του BBC είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ενιωθαν εγκαταλειμμενα από το Κίεβο και τους αρχηγούς τους.
 
Προηγουμένως περίπου 200 φιλορώσοι εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση Νοβοφεντόριβκα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το πλήθος εισέβαλε στη βάση και άρχισε να σπάει τα παράθυρα, ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο χώρο επιχείρησαν να αντιδράσουν με ρίψεις καπνογόνων.
 
Ηδη το υπουργείο Άμυνας στη Μοσχα ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία υψώθηκε σε 147 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία καθώς και σε 54 από τα 67 πλοία του ουκρανικού Στόλου. Μεταξύ αυτών 8 πολεμικα μεγάλης επιφάνειας, και το μοναδικό υποβρύχιο του ουκρανικού Ναυτικού.
 
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο λιγότεροι από 2.000 εκ των  τουλάχιστον 18.000 Ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο.
 
Πάντως από τις μέχρι τώρα διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί, οι Ρώσοι δεν θέλουν να χύσουν αίμα,για αυτο και ακολουθούν ήπιες μεθόδους, εάν δε αναγκαστούν να το κανουν πάλι επιθυμούν να χυθεί όσο γίνεται λιγότερο. Μέχρι τώρα έχουν προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην διεθνή Κοινή Γνώμη για το ήπιο της επέμβασής τους, αντίθετα με άλλες δυτικές επεμβάσεις του παρελθόντος.
 
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...