Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Χειρότερη υγεία έχουν οι έφηβοι του ευρωπαϊκού νότου

Χειρότερη υγεία έχουν οι έφηβοι του ευρωπαϊκού νότου
Οι έφηβοι του ευρωπαϊκού Νότου είναι βαρύτεροι και έχουν γενικά χειρότερη υγεία σε σχέση με τους εφήβους του ευρωπαϊκού Βορρά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Φρανσίσκο Ορτέγκα
της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, μελέτησαν και συνέκριναν συνολικά την υγεία 3.528 εφήβων από τέσσερις πόλεις της Νότιας Ευρώπης και έξι πόλεις της Βόρειας Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγιεινός τρόπος ζωής στην Ευρώπη μέσω διατροφής στην εφηβεία», οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος για ανάλυση και, παράλληλα, αξιολόγησαν τη σωματική ικανότητα των νέων (δύναμη, ταχύτητα, καρδιαναπνευστική λειτουργία), το λίπος (ολικό και κοιλιακό), καθώς και τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο (μετρώντας το επίπεδο των λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης, της ινσουλινοαντοχής κ.α.).

Όλοι σχεδόν οι ανωτέρω δείκτες έδειξαν ότι, οι νοτιοευρωπαίοι έφηβοι είναι σε χειρότερη σωματική κατάσταση και ζυγίζουν περισσότερο από τους βορειοευρωπαίους συνομηλίκους τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ασκούνται λιγότερο, πράγμα που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί υστερούν σε ταχύτητα και καρδιαναπνευστική λειτουργία.

Από την άλλη όμως, οι διαφορές στη σωματική άσκηση, τη διατροφή ή στους γενετικούς παράγοντες δεν φάνηκε ότι μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές ως προς το βάρος μεταξύ νοτιοευρωπαίων και βορειοευρωπαίων νέων, με συνέπεια, σύμφωνα με τους ερευνητές, να παραμένουν αναπάντητα ορισμένα ερωτηματικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερευνητική ομάδα έλαβαν μέρος και οι Γιάννης Μανιός και Αντώνης Καφάτος, από το Τμήμα Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αντίστοιχα.

http://www.ygeianews.gr/node/5672

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...