Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΗΠΑ: Γειτονιά μαύρων ενοχλείται από την παρουσία λευκών


 
Μια ομάδα μαύρων κατήγγειλε ότι το άνοιγμα ενός καταστήματος βιολογικών προϊόντων στη γειτονιά τους θα φέρει πάρα "πολλούς λευκούς" και έτσι το προγραμματισμένο άνοιγμα του καταστήματος ακυρώθηκε. Την ίδια ώρα ένας λευκός έγραψε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα OaklandLocal σχετικά με την ανάγκη να υπάρχουν καταστήματα υγιεινής διατροφής, καφετέριες, εστιατόρια και πολλά άλλα σε μια γειτονιά στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, που ζουν κυρίως μη λευκοί. Αμέσως δέχτηκε ένα σωρό εξαγριωμένα σχόλια από μαύρους κατοίκους, και το άρθρο κατέβηκε.

Φανταστείτε εάν σε μια γειτονιά που η πλειοψηφία ήταν λευκοί φερόντουσαν το ίδιο. Σύσσωμα τα ΜΜΕ θα ούρλιαζαν για «ρατσιστές». Τώρα όμως…

Η πρώτη είδηση από το AP :

Η αλυσίδα παντοπωλείων Trader Joes απέτυχε να ανοίξει ένα νέο κατάστημα στην καρδιά της Αφροαμερικάνικης γειτονιάς της πόλης μετά από διαμαρτυρίες ‘ακτιβιστών’ ότι αυτή η εξέλιξη θα εκτόπιζε τους μαύρους κατοίκους από την περιοχή.

Οι ‘ακτιβιστές’ είπαν ότι το κατάστημα θα εκτοπίσει τους κατοίκους και θα διαιωνίσει την ανισότητα του εισοδήματος.

Εκπρόσωποι  του ‘African American Leadership Forum’ τουPortland ανέφεραν ότι «θα παραμένουν αντίθετοι με οποιαδήποτε ανάπτυξη στο Β/ΒΑ Πόρτλαντ που δεν είναι προς όφελος της μαύρης κοινότητας». Λένε ότι ένα τέτοιο παντοπωλείο - κατάστημα θα "αυξήσει την επιθυμία να έρθουν στη γειτονιά, “μη καταπιεσμένοι άνθρωποι”".

Ο Δήμαρχος Charlie Hales υπέγραψε μια επιστολή τον Ιανουάριο που περιγράφοντας την "καταστροφική επίδραση της αναμόρφωσης της γειτονιάς και της μετατόπισης της αφροαμερικανικής κοινότητας".

Η δεύτερη από την The Mercury

Ο Steve Kopff ήταν ένας από τους πολλούς κατοίκους του SanFrancisco που μετακόμισε πέρυσι στο ηλιόλουστο, φθηνότερο και πιο μοντέρνο Oakland.

Αγόρασε και άρχισε να αναπαλαιώνει ένα ιστορικό αρχοντικό που ήταν για χρόνια υποβαθμισμένο. Φύτεψε λαχανικά, έβαλε κότες στην αυλή και μέλισσες, ξεκίνησε ένα ενημερωτικό δελτίο της γειτονιάς και τον λογαριασμό του στο Facebook τον διάνθισε με ύμνους για τη νέα πόλη του.

Αλλά σύντομα ο Kopff έγινε ένα σύμβολο περιφρόνησης για την αγωνία του για την ανάπλαση του Όκλαντ. Έγραψε ένα online δοκίμιο περιγράφοντας την γειτονιά του ανατολικά του Lake Merritt, μια γειτονιά  πολυφυλετική και της εργατικής τάξης, ότι έχει "ελάχιστα ανακαλυφθεί" και ότι χρειάζεται ένα οργανικό σούπερ μάρκετ, καλύτερα εστιατόρια και "περίπτερα καφέ με γλυκίσματα".

Τα σχόλια εναντίον του τον χαρακτήρισαν γρήγορα «αδελφή» «έποικο» με «νοοτροπία λευκού οικιστή». Τον κατήγγειλαν ότι εκπροσωπούσε ένα κύμα παράφωνων νεοεισερχόμενων που προσπαθούν να ξαναφτιάξουν την πόλη σύμφωνα με τις δικές τους ιδέες  χωρίς διαβούλευση με τους Αφροαμερικάνους, τους μετανάστες και τους γείτονές με χαμηλότερα εισοδήματα που μένουν εκεί για χρόνια.

Ο Kopff τρομοκρατήθηκε. «Φοβόμουν ότι θα έριχναν τούβλα στο παράθυρο», είπε.  

Ας σημειωθεί ότι το βικτοριανό σπίτι χτίστηκε το 1888 και χρησιμοποιείτο πιο πρόσφατα από μια ομάδα που αγωνίζεται για τους έγχρωμους με χαμηλό εισόδημα.

Η ιστοσελίδα που δημοσίευσε το άρθρο του Kopff το αφαίρεσε σε τρεις ημέρες που ήταν γεμάτες με έξαλλα σχόλια..

Ο Kopff, που είναι λογιστής, ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική εταιρία καλλωπισμού κατά την άφιξή του πριν από ένα χρόνο, αποκομίζοντας επαίνους από κάποιους, αλλά  και θυμό από άλλους γείτονες που δεν τους άρεσαν οι αλλαγές που πρότεινε.

Η διαμάχη έφερε στο φως τις μάχες που συμβαίνουν σε αυτήν την πολυπολιτισμική περιοχή πολύ πριν φτάσει ο Kopff. Κάποιοι γείτονες είναι αντίθετοι με την πρακτική των Ασιατών μεταναστών να εκτρέφουν και να σφάζουν κατσίκες στην αυλή τους. Ένας άλλος γείτονας κάλεσε την αστυνομία επειδή οι Μεξικάνοι είχαν την μουσική στη διαπασών σε ένα διαμέρισμα.

Η Ellen Lynch, που είναι λευκή λέει ότι θυμάται ότι όταν ήθελε να φέρει αλλαγές στην γειτονιά, άκουσε εναντίον της «φρικτές προσβολές, όπως «λευκή ρατσίστρια», «πλούσια», «ήρθες να μας εκτοπίσεις» και ένα σωρό άλλα πράγματα.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

http://redskywarning.blogspot.gr/2014/03/blog-post_6.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...