Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Ζήτω τα ανοικτά σύνορα: Οι λαθρομετανάστες από Συρία ξαναφέρνουν στην Ελλάδα την πολιομυελίτιδα


Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για τον μολυσματικό κίνδυνο
εξ Ανατολής, την πολιομυελίτιδα. Η νόσος εντοπίζεται σε ολοένα και περισσότερους μετανάστες από τη Συρία οι οποίοι χρησιμοποιούν πλέον σταθερά την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για την Ευρώπη.

Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της νόσου προς την Ευρώπη, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές δρομολογούν επιχειρησιακό πρόγραμμα ιατρικής καταγραφής, υγειονομικής υποστήριξης και εμβολιασμού των μεταναστών στα Κέντρα Κράτησης ανά την επικράτεια.

«Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν δημιουργηθεί ιατρεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) σε όλα τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών ώστε να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε τον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Στην παρούσα φάση δίδεται έμφαση στην πολιομυελίτιδα όπως και στην ελονοσία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, κ. Πάνος Ευσταθίου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την πρώτη επιστημονική συνάντηση ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων με θέμα τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιομυελίτιδα εντοπίζεται σε όλο και περισσότερους μετανάστες από τη Συρία λόγω της κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος της χώρας από τον εμφύλιο.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν ατονήσει τα προγράμματα εμβολιασμού στον πληθυσμό της Συρίας. Έτσι όλοι όσοι είναι κάτω των 18 χρόνων θεωρούνται εν δυνάμει νοσούντες. Όλοι οι Σύριοι μετανάστες αυτής της ηλικιακής γκάμας θα εμβολιάζονται αμέσως μόλις φτάνουν στα Κέντρα Κράτησης» πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με νέες προκλήσεις όσον αφορά τη δημόσια υγεία και στο πλαίσιο αυτό προάγονται δράσεις και συνεργασίες για την καλύτερή τους αντιμετώπιση.

Υψηλόβαθμα στελέχη Κέντρων Επιχειρήσεων Υγείας από διάφορες χώρες αποδεχόμενα την πρόσκληση του ΕΚΕΠΥ θα βρεθούν στη χώρα μας αύριο και μεθαύριο για να συζητήσουν τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στην προστασία των πληθυσμών από υγειονομικές απειλές - η πολιομυελίτιδα και ο κορονοϊός MERS αποτελούν τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα των οξέων υγειονομικών συμβάντων που κλήθηκε να διαχειριστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...