Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Εκτός εκλογικών καταλόγων 100.000 νέοι ψηφοφόροι! - Προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της ήττας


Εκατό χιλιάδες νέους ανθρώπους θα εμποδίσει η κυβέρνηση από το να συμμετάσχουν τις
εκλογές της 25ης Ιανουαρίου σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περορίσει το εύρος της ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ και να μειώσει τις πιθανότητες του για αυτοδυναμία.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως περίπου 100.000 ψηφοφόροι ηλικίας 18 ετών δεν θα προλάβουν να ασκήσουν, για πρώτη φορά, το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με μερικές χιλιάδες ετεροδημότες που δεν προλαβαίνουν τις ημερομηνίες για να καταθέσουν σχετική δήλωση. 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, για τους γεννηθέντες το 1997 το παράδοξο είναι ότι τυπικά έχουν το δικαίωμα της ψήφου, καθώς από την αρχή του έτους έχουν αποκτήσει εκλογικά δικαιώματα, όμως, αυτή τη στιγμή δεν προλαβαίνουν να μπουν στους εκλογικούς καταλόγους.

Θα μπορούσαν όσοι συμπληρώνουν τα 18 να εγγράφονται αυτόματα χωρίς αίτησή τους στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς τα στοιχεία γέννησης υπάρχουν πλέον ψηφιοποιημένα στο Εθνικό Δημοτολόγιο. 

Για να συμβεί, ωστόσο, για να συμβεί αυτό απαιτείται σχετική απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών. To υπουργείο Εσωτερικών όμως δεν την παίρνει για το λόγο ότι όλοι σχεδόν οι νέοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ.

Είναι γνωστό ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ακόμα λόγω της τρίτης ηλικίας που δεν αλλάζει πολιτικές προκαταλήψεις, και φοβάται πιο εύκολα σε τρομολαγνείες του τύπου "θα χάσετε την (όποια) σύνταξή σας",

Οι νέοι αντίθετα δεν πτοούνται από λέξεις του στιλ "χρεοκοπία", δεν έχουν να χάσουν συντάξεις, και γνωρίζουν ότι τους περιμένει ένα ζοφερό μέλλον "γαλέρας", διότι ήδη βλέπουν να το ζουν οι γονείς τους.

Οι νέοι δεν φοβούνται να πάρουν παράτολμες αποφάσεις, ενώ τα κυβερνώντα κόμματα ξέρουν από τις πραγματικές δημοσκοπήσεις ότι τα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ και Λαϊκού Σνδέσμου στους νέους είναι συντριπτικά υπέρ τους, λόγω και του ακτιβιστικού χαρακτήρα που έχουν τα δύο κόμματα.

Οι ετεροδημότες

Πρόβλημα υπάρχει και με αρκετούς ετεροδημότες, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που θα έπρεπε να είχαν καταθέσει σχετική αίτηση μεταφοράς των εκλογικών τους δικαιωμάτων έως τις 31 Οκτωβρίου 2014.

Οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται κάθε δύο μήνες, οπότε τυπικά όσοι θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση έως και χθες. Ομως, το χρονικό διάστημα έως τις 25 Ιανουαρίου είναι πολύ μικρό για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και να ολοκληρωθούν οι επικαιροποιημένοι εκλογικοί κατάλογοι. 

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανεπισήμως ανέφεραν ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να καταθέτουν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους τις επόμενες ημέρες, ώστε να ενταχθούν στους νέους εκλογικούς καταλόγους τον Μάρτιο σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στους ισχύοντες εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 110.000 ετεροδημότες, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα κατανεμηθούν σε περίπου 500 εκλογικά τμήματα. Πάντως, η αδυναμία να ενταχθούν «νέοι» ετεροδημότες στους εκλογικούς καταλόγους για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ενδέχεται να αυξήσει το ποσοστό της αποχής, καθώς οι πολίτες, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι, δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν. 

Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν άνοιξη ή φθινόπωρο, οπότε και η μετακίνηση των πολιτών ήταν ευκολότερη. Το υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει, πάντως, να δημιουργηθούν μεγαλύτερα και άρα λιγότερα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια προκειμένου να απαιτηθεί λιγότερο προσωπικό και προμήθειες.

Αυξημένη αποχή ευνοεί πάντως την κυβερνηση η οποία εάν μπορούσε θα εύχονταν να απέχουν όλοι από τις εκλογές και να ψήφιζαν μόνο οι οικογένειές τους. Όσο περισσότεροι ψηφίσουν τοσο περισσότερο "μαύρισμα" αναμένεται.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...