Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

«Όχι» Ισραήλ στην απελευθέρωση επιπλέον Παλαιστινίων


Η ισραηλινή κυβέρνηση υπαναχώρησε από τη δέσμευσή της να απελευθερώσει μια τέταρτη και
τελευταία ομάδα φυλακισμένων Παλαιστινίων όπως ήταν προγραμματισμένο για αύριο, Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο παλαιστίνιος ηγέτης Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση μας ενημέρωσε μέσω του αμερικανού μεσολαβητή και αναδόχου της ειρηνευτικής διαδικασίας πως δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της τέταρτης ομάδας φυλακισμένων που είχε προγραμματισθεί για το Σάββατο 29 Μαρτίου», δήλωσε ο Ρατζούμπ την επομένη μιας συνάντησης του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του αμερικανού απεσταλμένου Μάρτιν Ίντικ.

Όταν ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να προβούν προς το παρόν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

«Το Ισραήλ αρνήθηκε να δεχθεί τον συμφωνηθέντα κατάλογο με τα ονόματα των φυλακισμένων», οι οποίοι βρίσκονται άπαντες στις ισραηλινές φυλακές πριν από τις συμφωνίες του Όσλο, το 1993, διευκρίνισε ο Ρατζούμπ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φάταχ, του κινήματος του Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας την κίνηση των Ισραηλινών ένα «χαστούκι στην αμερικανική κυβέρνηση», η οποία είναι ανάδοχος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη στο Αμάν με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σχετικά με τις αποφυλακίσεις αυτές, είχε αρνηθεί «οποιονδήποτε συμβιβασμό» και οποιαδήποτε συζήτηση για άλλα θέματα μέχρι να πραγματοποιηθούν, δήλωσε χθες, Πέμπτη, προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Η συμφωνία, η οποία επέτρεψε τον Ιούλιο την επανάληψη των διαπραγματεύσεων έπειτα από διακοπή τριών ετών, προβλέπει την απελευθέρωση, σε τέσσερις ομάδες, 104 κρατουμένων οι οποίοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές πριν από τις ισραηλινοπαλαιστινιακές συμφωνίες του 1993, με αντάλλαγμα την αναστολή οποιουδήποτε παλαιστινιακού διαβήματος για ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων των διεθνών δικαστηρίων.

Παρόλο που απελευθερώθηκαν οι τρεις πρώτες ομάδες από 26 φυλακισμένους καθεμιά, η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως μπορεί να ματαιώσει την απελευθέρωση της τέταρτης ομάδας, δεδομένης της επιδείνωσης του κλίματος μεταξύ των δύο μερών.

Η διένεξη αφορά επίσης τον κατάλογο των φυλακισμένων, στον οποίο περιλαμβάνονται 14 που ανήκουν στη αραβική μειονότητα του Ισραήλ και τους οποίους η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι απρόθυμη να απελευθερώσει, για λόγους εθνικής κυριαρχίας. Υφίστανται ωστόσο προηγούμενα, κυρίως το 2011 και την ανταλλαγή χιλίων κρατουμένων με τον στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...