Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να εντοπιστεί και πριν την απώλεια των δοντιών

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να εντοπιστεί και πριν την απώλεια των δοντιών
Ομογενής επιστήμονας μαζί με την ερευνητική του ομάδα στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια νέα μέθοδο για τον έγκαιρο εντοπισμό της περιοδοντίτιδας πριν την απώλεια των δοντιών.


Η μέθοδος καταφέρνει αν εντοπίσει την περιοδοντίτιδα ελέγχοντας την έκφραση χιλιάδων γονιδίων
στον ιστό των ούλων προτού καν εμφανιστούν τα συμπτώματά της, ενώ παράλληλα είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή, ανάλογα με την περίπτωσή του.

Τη νέα μέθοδο ανέπτυξε η επιστημονική ομάδα του δρ Πάνου Ν. Παπαπάνου από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος τόνισε ότι η χρήση της θα προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με τον τύπο περιοδοντίτιδας που έχουν εμφανίσει. Έτσι, θα διαπιστώνεται άμεσα το αν η θεραπεία που χρειάζονται πρέπει να είναι ήπια ή επιθετική.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη νέα μέθοδο αφού μελέτησαν περιπτώσεις καρκίνου, στις οποίες τόσο η επιθετικότητα των όγκων, όσο και η ανταπόκριση του οργανισμού των ασθενών στη θεραπεία, εντοπίζονταν στη γενετική «υπογραφή» της ασθένειας. Κι αυτό γιατί διαπιστώθηκε ότι ορισμένα περιστατικά ήπιας περιοδοντίτιδας αντιμετωπίζονται πολύ πιο δύσκολα από ό,τι περιστατικά στα οποία η περιοδοντίτιδα είναι επιθετική, γεγονός που έκανε τους επιστήμονες να αναρωτιούνται αν η περιοδοντίτιδα είναι επιθετική μέχρι η βλάβη που προκαλεί να γίνει μη αναστρέψιμη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Journal of Dental Research.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι τώρα ο εντοπισμός βιοδεικτών και για τις δύο κατηγορίες της περιοδοντίτιδας.

http://www.ygeianews.gr/node/5654

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...