Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ρωσία: Ποινική δίωξη σε όσους αποκρύβουν τη διπλή υπηκοότητα


Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, προωθήθηκε κατόπιν συμφωνίας του
προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ίδιος ενέκρινε μεν το νόμο, αλλά ζήτησε να μην εξαντληθεί η αυστηρότητα. «Έχουμε το απόλυτο δικαίωμα -δήλωσε- και πρέπει να γνωρίζουμε ποιος ζει στη Ρωσία και ποια είναι η απασχόλησή του».

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), Αντρέι Κλισάς, το Μάρτιο του 2014, είχε προτείνει να υποχρεωθούν οι Ρώσοι να ενημερώνουν τις Αρχές εάν έχουν διπλή, τριπλή, κ.ο.κ. υπηκοότητα, και στην περίπτωση που δεν το κάνουν, να τιμωρούνται. Είχε, μάλιστα, έτοιμο το νομοσχέδιο, αλλά την πρωτοβουλία για να υποβληθεί στη Βουλή, πήρε ο βουλευτής Αντρέι Λουγκοβόι, γνωστός στο εξωτερικό ως ύποπτος για τη δηλητηρίαση του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο με πολώνιο.

Ο Κλισάς είχε προτείνει διοικητικές κυρώσεις για το αδίκημα της απόκρυψης υπηκοότητας, αλλά ο Λουγκοβόι ακολούθησε τη σκληρή γραμμή και πρότεινε ποινικές ευθύνες. Τελικά επικράτησε η άποψή του.

«Η ύπαρξη διπλής υπηκοότητας -επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Δούμας (Κάτω Βουλής) για θέματα ασφαλείας, Λουγκοβόι- μειώνει τη σημασία της ρωσικής υπηκοότητας. Είναι φυσικό ότι, όταν ο Ρώσος υπήκοος συνδέεται με άλλο κράτος, είναι υποχρεωμένος να εκπληρώνει τις Συνταγματικές υποχρεώσεις του απέναντι στο άλλο κράτος».

Από τη μεριά του, ο κ.Κλισάς, υπενθύμισε πως σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και στη Λετονία, το πρόσωπο που αποκτά την υπηκοότητα υποχρεούται να δώσει όρκο ότι θα διαφυλάσσει πιστά τα συμφέροντα της χώρας αυτής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...