Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Όποιος έχει θα πληρώσει: Αυτά είναι τα 25 μέτρα-φωτιά που αλλάζουν τα πάντα στην Ελλάδα


Σύσταση εξεταστικών επιτροπών για όλα τα σκάνδαλα από το 2000 και μετά, αλλά και δέσμευση -ακόμη και κατάσχεση- όλων των μη δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με συνοπτικές διαδικασίες

Με μια σειρά ενεργειών και «εκκωφαντικών» μέτρων κατά της διαφθοράς και της αποκαλούμενης διαπλοκής ξεκινάει τη θητεία της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι ενέργειες αυτές
και τα μέτρα ξεκινούν με τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για όλα τα σκάνδαλα από το 2000 και μετά, αλλά και με τη δέσμευση -ακόμη και κατάσχεση- όλων των μη δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με συνοπτικές διαδικασίες.

Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους έχοντες και κατέχοντες, αλλά και μιντιάρχες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Μια πρώτη γεύση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων θα πάρουμε στις προγραμματικές δηλώσεις τόσο από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς. ​Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη έχει καταρτιστεί πλήρες σχέδιο των άμεσων ενεργειών του υπουργείου, που έχει ως στόχο να μπει φραγμός στη φορολογική ασυλία στην οποία βρίσκονταν οι μεγαλόσχημοι της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ, αλλά και χιλιάδες «ανώνυμοι» έχοντες οι οποίοι εκμεταλλεύονταν τα παράθυρα του νόμων, φοροδιέφευγαν, αλλά και απέκρυπταν παράνομο πλουτισμό.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ειδικές υπηρεσίες ελέγχων που θα αναλάβουν τον εξονυχιστικό έλεγχο των offshore εταιρειών, τον έλεγχο του παράνομου πλουτισμού (που δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές δηλώσεις), την τάχιστη ολοκλήρωση των ελέγχων στις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής και εμβασμάτων στο εξωτερικό, τον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, την επανεξέταση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, αλλά και την επανεξέταση όλων των μεγάλων δημόσιων συμβάσεων. 

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι επίσης η επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης της Αττικής οδού και του ΟΠΑΠ στο τσέχικο fund Emma Delta, με στόχο μέσω της αναδιαπραγμάτευσης να εισπράξει άμεσα το Δημόσιο σημαντικά ποσά. Ειδικά για την Αττική οδό, η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι τα διόδια είναι αρκετά υψηλά και η επένδυση έχει αποσβεστεί προ πολλού, ενώ για τον ΟΠΑΠ η άποψη που επικρατεί είναι πως δόθηκε έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος μια επιχείρηση που αποφέρει άμεσα σημαντικά κέρδη. Οι πρώτες 25 νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι:

1 Θα δεσμεύονται από το Δημόσιο -για όσους φορολογούνται στη χώρα μας- καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα, μετοχικά μερίδια κ.λπ. για τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί οι φορολογικές αρχές και εφόσον προκύπτει ότι προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα.

2 Θα κατάσχονται τα ποσά που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις και την προσαύξηση της περιουσίας για όσους εισπράττουν εισόδημα ή μισθό από το Δημόσιο.

3 Θεσπίζεται ειδική υπηρεσία ελέγχου για το «πόθεν έσχες» και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε όσους μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό (διευθυντές, σύμβουλοι και μέλη Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών και ΕΠΕ, εργολάβοι δημοσίων έργων, κα­τα­σκευαστές, δημοσιογράφοι, μεγα­λοστελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων και χρηματιστηριακών εταιρειών, υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και υποκρυπτόμενα πρόσωπα σε υπεράκτιες εταιρείες).

4 Μέσω έκτακτης ρύθμισης θα δίνεται η δυνατότητα για εκούσια αναπροσαρμογή εισοδημάτων των 15 προηγούμενων ετών με πληρωμή φόρου και προσαυξήσεων προκειμένου να αποφευχθούν έκτακτοι έλεγχοι και κυρώσεις.

5 Αμεση ενίσχυση και ολοκλήρωση εκκρεμών ελέγχων μη δηλωθέντων ποσών σε Ελλάδα και εξωτερικό, λίστες φοροδιαφυγής, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΣΔΟΕ.

6 Αμεσος έλεγχος ακινήτων και μετοχών offshore, «πόθεν έσχες» αύξησης κεφαλαίου offshore - ιδιοκτητών ακινήτων. Το ίδιο και για ΝΠΙΔ ιδιοκτητών ακινήτων και μισθώσεων.

7 Αμεση μετατροπή στοιχείων και πληροφοριών «πόθεν έσχες» σε εκθέσεις ελέγχου - βεβαιώσεις ποσών και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

8 Ελεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος ή τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την προέλευση της χρηματοδότησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

9 Επανεξέταση όλων των τηλεοπτικών συχνοτήτων από μηδενική βάση και αναθεώρηση του καθεστώτος αδειοδότησης. Πιθανόν να δοθούν έως και 50 άδειες.

10 Τηλεοπτικοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες και περιοδικά έχουν υποχρέωση ειδικής δήλωσης για την ιδιοκτησιακή τους κατάσταση από νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

11 Υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση των επί πολλά χρόνια ζημιογόνων επιχειρήσεων.

12 Καθιέρωση του Περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.

13 Η φορολογική δήλωση θα αντικαθιστά οποιαδήποτε υπάρχουσα δήλωση «πόθεν έσχες» για οποιονδήποτε. Κάθε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης θα αποδεικνύεται είτε από νόμιμο παραστατικό είτε θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα στην Εφορία ετήσια εισοδήματα.

14 Οι τράπεζες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι θεματοφύλακες επενδυτικών προϊόντων κ.λπ. υποχρεώνονται να ενημερώνουν καθημερινά σε ηλεκτρονική μορφή τις φορολογικές υπηρεσίες για τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων και για λοιπά αρχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

15 Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης καθίσταται γενικός επόπτης και συντονιστής όλων των ελεγκτικών σωμάτων και υπηρεσιών ελέγχου.

16 Το Κοινοβούλιο θα έχει πρωτεύοντα ελεγκτικό ρόλο στις προμήθειες αμυντικού υλικού.

17 Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής θα εξετάζει και θα αξιολογεί δημόσιες συμβάσεις μεγάλης εθνικής και κοινωνικής σημασίας ή μεγάλης οικονομικής αξίας.

18 Δημιουργία Δικαστικής Αστυ­νομίας για την προανακριτική διαδικασία.

19 Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο πλαίσιο της επόμενης Αναθεώρησης του Συν­τάγματος.

20 Σύσταση εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή για τη διερεύνηση σκανδάλων και την παραπομπή τυχόν εμπλεκόμενων στη Δικαιοσύνη.

21 Οι διατάξεις του Πειθαρχικού και Ποινικού Δικαίου που ισχύουν για τους εφοριακούς θα ισχύουν και για βουλευτές, υπουργούς, διοικητές οργανισμών κ.ά.

22 Κατάργηση του φορολογικού απορρήτου όλων προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Εφορίας.

23 Δημιουργία μόνιμου ηλεκτρονικού μητρώου φορολογικών ελεγκτών.

24 Συνεχής παρακολούθηση και τεκμηρίωση των υποθέσεων που επιλέγονται για έλεγχο.

25 «Πόθεν έσχες» σε όσους εμπλέκονται στον καταλογισμό και την είσπραξη της φορολογητέας ύλης.

http://www.protothema.gr/greece/article/449647/auta-einai-ta-25-metra-fotia-pou-allazoun-ta-pada-stin-ellada/

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...