Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Τριπλό «όχι» των Αζέρων σε Λαφαζάνη για TAP και φυσικό αέριο


Με τρία «όχι» απάντησε η αζέρικη Socar στα αιτήματα του Παναγιώτη Λαφαζάνη για
μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, επιβολή τελών διέλευσης και συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό TAP, έξι μέρες μετά το ταξίδι του υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο Μπακού.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει στην κοινοπραξία TAP, μόνο μέσω εξαγοράς ποσοστού και εάν μπορέσει να δημιουργήσει μια εταιρεία με θετική πιστοληπτική ικανότητα, ενώ θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις ότι θα πληρώνει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να αγοράσει κάποιο μερίδιο, είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε. Ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα εγκαίρως. Οι επιθυμίες μας συμπίπτουν. Ένα ακόμη θέμα είναι να βρεθεί μια αξιόχρεη εταιρεία, η οποία δεν θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την κατασκευή του αγωγού και την υλοποίηση του project του Νοτίου Διαδρόμου».

Αυτή είναι η απάντηση στη νέα κυβέρνηση για συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό TAP, από τον Elshad Nasirov, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ενεργειακής εταιρείας των Αζέρων Socar και μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Trend.

Ο Έλληνας υπουργός, βρέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν με αφορμή τη διάσκεψη των χωρών διέλευσης του αγωγού TAP. Μάλιστα ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη προαναγγέλλοντας ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει επισήμως τρία αιτήματα προς τους Αζέρους σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου: μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, επιβολή τελών διέλευσης και συμμετοχή της Ελλάδας στον TAP.

Αλλά και για το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου που θα παραδίδεται στην Ελλάδα μέσω του TAP, ο αξιωματούχος της Socar ανέφερε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει μείωση.

Για το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου που θα παραδίδεται στην Ελλάδα μέσω του TAP, ο αξιωματούχος της Socar ανέφερε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει μείωση. «Υπεγράφη σύμβαση για 25 χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές διαπραγματεύσεις που θα αφορούν σε αλλαγή της τιμής πώλησης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει εάν υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση αυτό μπορεί να γίνει μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου. Καθώς η ελληνική πλευρά ακόμη δεν αγοράζει αέριο, κάθε αλλαγή τιμής είναι εκτός συζήτησης. Και εκτός αυτού μια τέτοια συζήτηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν αλλά το κονσόρτιουμ των 7 εταιρειών που θα προμηθεύουν με αέριο την Ελλάδα» τόνισε ο Nasirov.

για το θέμα της επιβολής τέλους διέλευσης του αερίου στην ελληνική επικράτεια, ο Nasirov απάντησε ότι αυτό το αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί και να εξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι σε ιδιωτικό αγωγό (ανήκει σε εταιρικές και όχι κρατικές οντότητες) όπως ο TAP δεν υπάρχει δυνατότητα επιβολής τελών διέλευσης.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...